Recepty ryby

Pečený losos v troubě z alobalu

Pečení v troubě má samá pozitiva – je zdravé, snadné a v pokrmu se drží téměř veškeré šťávy a také všechny vůně uvolněné ze svazečku bylinek.

INGREDIENCE

  • 2 svazky bylinek na ryby (kopr, estragon, petrželka, tymián)
  • 2 filety z lososa (150–200 g)
  • Mořská sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 menší cuketa, nakrájená na plátky
  • 2 větvičky cherry rajčátek
  • 1 červená cibule, na klínky
  • 1 jarní cibulka, nakrájená na špalíčky
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • panenský olivový olej na pokapání
POSTUP

  • Nejprve předehřejte troubu na 210 °C.
  • Porce lososa osolte a opepřete ze všech stran.
  • Do kousku alobalu rozprostřete zeleninu, kterou osolíte a opepříte dle chuti.
  • Navrch zeleniny doprostřed usaďte lososa, přidejte svazek bylinek, doplňte citronem a pořádně zakápněte olivovým olejem.
  • Alobaly zabalte a přesuňte na plech.
  • Pečte po dobu 15–20 minut, podle velikosti a tloušťky filetů.
  • Hotové lososové filety podávejte zabalené v alobalu, aby si každý mohl svůj balíček sám vybalit.

Ryba s pórkem a fazolemi

Na první pohled je ryba s pórkem netradiční spojení, ale nenechte se zmást. Jde o rychlou a lehkou večeři, která díky crème fraîche získá na chuti i krémovosti. Nám tato kombinace sedí nejlépe s bělomasou rybou, ale pokud preferujete například lososa, nebojte se jej použít. Bude to skvělé.

Suroviny

pórek 3 ks

máslo 2 PL

tymián snítky

pár snítek čerstvého tymiánu, lístky odrhnuté

česnek 2 stroužky

nakrájené nadrobno

víno bílé 250 ml

fazole bílé vařené1 konzerva

máslové, slité, propláchnuté

voda 200 ml

nebo zeleninový vývar

bělomasá ryba 4 filety

např. treska, filety à 150–200 g

sůl

pepř

čerstvě mletý

mouka pšeničná hladká

na obalení

creme fraiche 4 PL

nebo hodně tučné zakysané smetany

citronová kůra

najemno strouhaná k podávání

kopr snítky

k ozdobení

citron

klínky, k podávání

Postup

Pórky očistěte, nakrájejte na zhruba 1cm klínky. V pánvi s vyšším okrajem rozehřejte lžíci másla, vsypte pórek, tymián, česnek a vše zvolna opékejte, aby pórek změkl. Trvá to zhruba 15–20 minut.

Podlijte vínem a zvyšte plamen, nechte víno částečně odvařit, přisypte fazole, podlijte trochou vody nebo zeleninového vývaru, aby byly fazole ponořené, a povařte 5 až 10 minut.

Filety ryby osolte, opepřete a obalte v mouce. Opečte na zbylém másle.

Fazole a pórek nandejte na talíře, přidejte opečené filety ryby, po menší lžíci crème fraîche a ozdobte najemno strouhanou citronovou kůrou a snítky kopru. Podávejte s klínky citronu.

Pečená treska s bramborami a salátem.

Treska s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Protože času není nikdy nazbyt, mám ráda rychlá a jednoduchá jídla. Samozřejmě hlavním kritériem je - CHUŤ. Často se setkávám s názorem, že co je zdravé, není dobré. S tímto já absolutně nesouhlasím. Každé jídlo se dá připravit chutně. Souhlasíte se mnou nebo ne? Někdo z vás si možná řekne, že je to moc velká porce. Ale věřte, že si ji může dovolit i člověk, který právě redukuje váhu. I přes svou velikost obsahuje ideální příjem živin. Takže nezapomeňte, že se ke štíhlosti musíte projíst! Ne naopak. 

INGREDIENCE: (1 PORCE)

  • 200 g čerstvé tresky
  • 200 g vařených brambor
  • 7 g přepuštěného másla na přípravu
  • 200 g čerstvého salátu
  • 1 čajová lžička špaldové mouky
  • na dochucení: sůl, pepř, červená paprika, kmín

POSTUP:

Tresku osušíme. Poté osolíme, opepříme, přidáme červenou papriku (koření), kmín a obě strany lehce zaprášíme moukou. Mouku přidávám kvůli tomu, že se při opékání vytvoří krusta a ryba je více šťavnatá a křupavá.Na rozpáleném ghí rybu orestujeme (z každé strany asi 2 minuty).Podáváme s vařenými brambory a čerstvým zeleninovým salátem.Tip:
Uvařte si brambory na páře (jedná se o šetrnější vaření - brambory mají lepší chuť a zachovají si více živin).

Grilované ryby s pikantní zeleninou

Delikátní filety z tresky mají pevné bílé maso a díky tomu se skvěle hodí na grilování.

Ingredience na 2 porce 

  • K přípravě
  • 2 ks filety z tresky - nebo jiné ryby á 200 g
  • 2 lžíce oleje
  • 4 špetky soli
  • Na salát
  • 80 ml jablečného octa
  • 3 špetky soli
  • 2 snítky čerstvého koriandru - jemně nasekaného
  • 1 ks malá chilli paprička - jemně nasekaná
  • 2 stroužky česneku - jemně nasekaný
  • 250 g bílého jemně nakrájeného zelí
  • 1 ks malá červená cibule - nadrobno nakrájená
  • 1 ks červená paprika - nakrájená na kostičky

Postup přípravy

  1. Nakrájené zelí ,cibuli a papriku nasypte do středně velké mísy .
  2. Jablečný ocet smíchejte se solí , koriandrem , chilli papričkou a jemně nasekaným česnekem .
  3. Takto připravený jablečný ocet přidejte k zelenině a promíchejte.
  4. Porce ryby potřete olejem a osolte je .
  5. Ryby vložte do grilovací mřížky na ryby a grilujte je na středně předehřátém grilu 10 minut z každé strany.
  6. Ryby podávejte s připravenou zeleninou.
  7. Ryby můžete grilovat rovněž v grilovací pánvi , nebo kontaktním grilu.

 

Ryba na másle se zeleninou

Ryba obalená v rýžové strouhance se zeleninou na másle .

Ingredience na 4 porce

  • K podávání
  • 1 ks citron - nakrájený na klínky
  • K přípravě
  • 4 porce rybích filetů á 160 g
  • 1 lžička soli
  • 200 g mražené , nebo konzervované kukuřice
  • 1 ks menší brokolice - rozdělená na malé růžičky
  • 200 g mraženého hrášku
  • 1.5 l vody
  • 6 lžic másla
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • Na obalení
  • 1 hrnek rýžové , nebo kukuřičné strouhanky
  • 2 lžičky citronového pepře když nemáte nemusí být 
  • 2 ks vejce

Postup přípravy

  1. V misce smíchejte rýžovou , nebo kukuřičnou strouhanku a citronový pepř.
  2. V mělké misce rozšlehejte vejce.
  3. Ryby osolte , obalte je ve vajíčku a poté v ochucené strouhance.
  4. Obalené ryby zvolna opečte na 3 lžících másla s jednou lžíci oleje.
  5. Zeleninu nasypte do osolené vody a vařte 5 -8 minut . Zelenina nesmí být rozvařená .
  6. Pak zeleninu důkladně sceďte a nechte okapat .
  7. V pánvi rozehřejte 3 lžíci másla a zeleninu na másle krátce orestujte.
  8. Podávejte s klínky citronu.

Kapr s citronovým máslem

Český kapr s delikatesní omáčkou .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 porce filé kapra á 180 g - nejlépe vykoštěné
  • 1 lžička soli
  • Na obalení
  • 1 hrnek hladké mouky
  • Na omáčku
  • 1 ks větší šalotka
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml bílého vína
  • 150 g rybího , nebo masového vývaru
  • 5 kuliček černého pepře
  • 150 g vychlazeného másla - nakrájené na kostky
  • 2 špetky soli
  • Na posypání
  • 0.5 hrnku nakrájené zelené petrželky
  • Na smažení
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Ve středně velkém rendlíku smíchejte velmi jemně nakrájenou šalotku , víno , vývar a kuličky pepře. Přiveďte k varu a vařte 5 minut .
  2. Snižte teplotu na minimum. Po částech zašlehejte metličkou nakrájené máslo, máslo musí být velmi studené ,přidávejte ho za stálého šlehání nejlépe po jedné kostce . (Vyzkoušejte dát máslo před použitím na 5 minut do mrazničky ) .
  3. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu , nejlépe už mimo zdroj tepla. Podle chuti omáčku osolte.
  4. Vyndejte kuličky pepře,nebo omáčku přeceďte.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a olej na střední teplotu.
  6. Kapra osolte z obou stran , obalte ho v hladké mouce a opečte z obou stran na oleji s máslem. Opčené porce ryby pokládejte na papírový ubrousek.
  7. Rybu podávejte s omáčkou , posypanou petrželkou .
  8. Můžete podávat například s cuketovými hranolky , krátce podušenými na másle.

Treska s restovanou cibulí a česnekem

Treska pečená v troubě s brokolicí a bramborami , podávaná s restovanou cibulí s česnekem.

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 porce chlazené tresky - á 180 g
  • 500 g malých brambor
  • 1 lžička soli
  • 1 ks malá brokolice
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 100 ml bílého vína nemusí být
  • 4 špetky mletého bílého pepře
  • Na posypání
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 ks větší cibule - nakrájené nadrobno
  • 3 stroužky nakrájené na plátky
  • Na vymazání
  • 2 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Dobře omyté brambory uvařte doměkka . Uvařené brambory sceďte a nakrájejte je na čtvrtky.
  2. Brokolici rozdělte na růžičky , nasypte je do mírně osolené vařící vody a vařte 5 minut.Pak brokolici sceďte.
  3. Předehřejte troubu na 180 ° C.
  4. Pekáček vymažte olejem , do pekáčku nasypte nakrájené brambory a růžičky brokolice.
  5. Porce ryby osolte , opepřete a položte je do pekáčku na zeleninu .
  6. Vše pokapejte máslem a přidejte víno.
  7. Dejte do předehřáté trouby a pečte 20-25 minut.
  8. Mezitím v pánvi na 2 lžících oleje a lžíci másla orestujte dozlatova nakrájenou cibuli a česnek. Dejte pozor , aby se česnek nespálil , lepší je přidat česnek k cibuli až po několika minutách.
  9. Ryby se zeleninou podávejte posypané orestovanou cibulí s česnekem.

Grilovaná makrela na bylinkách

Ingredience

  • 2 ks kuchané makrely
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 4 plátky citrónu
  • stroužek česneku
  • troška rozmarýnu
  • troška tymiánu 
  • troška pažitky
  • troška petrželky
  • troška bazalky
  • troška chilli

Příprava

Makrelu pořádně omyjeme a celou pokapeme šťávou z citrónu - i uvnitř. Lehce osolíme, opepříme a posypeme chilli. Bylinky a česnek nakrájený na plátky naskládáme dovnitř. Grilujeme z obou stran přibližně 15 minut, aby byla kůže křupavá ale ne spálená. Makrelu naservírujeme na talíř, ozdobíme plátkem citrónu a bylinkami. Dobrou chuť!

Tip k receptu

Podávejte s bylinkovou bagetkou a hlávkovým salátem
Takto připravenou makrelu kromě grilování můžete také péct v troubě 20 minut na 180°

Pečený filet s pikantní salsou

Ingredience (4 porce)

4 filety z lososa nebo pstruha duhového (s kůží, bez šupin)
0.5 očištěného manga
0.5 papriky
1 čerstvá chilli paprička
2 lžíce najemno nasekané sladké cibule
2 lžíce čerstvého nasekaného koriandru
2 lžíce limetkové šťávy
1 lžíce oleje
sůl, cukr, pepř

Tip

  • Podáváme s lehkým zeleninovým kuskusem nebo s tmavým pečivem.

Postup

    1

Mango a papriku nakrájíme na co nejmenší kostičky. Chilli papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na tenká kolečka.

    2

Mango, papriku, chilli, cibuli, limetkovou šťávu a koriandr smícháme v misce. Osolíme, opepříme a přidáme i špetku cukru. Zakryjeme a necháme chvíli odležet v chladu.

    3

Porce ryby očistíme a osušíme. Z obou stran dochutíme solí, pepřem a potřeme trochou oleje. Filety potom grilujeme nebo opečeme na grilovací pánvi z obou stran, dohromady asi 8 až 12 minut podle výšky filetu. Poté podáváme s pikantní salsou. 

Filet z lososa s kuskusem

Ingredience (4 porce)

4 filety z lososa (bez kůže, á 200 g)
800 g cherry rajčat
100 g oliv (bez pecky)
250 g kuskusu
2 hlávky pak choi
2 hrsti čerstvé petržele
4 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
citronová šťáva

  • Podobně můžeme servírovat i další druhy ryb - tresku nebo pangase.

Postup

    1

Lososa očistíme, osušíme a z obou stran dobře osolíme. Kuskus dáme do mísy. Přidáme 1 lžíci olivového oleje, sůl a 500 ml vroucí vody. Promícháme a necháme nabobtnat (asi 10 minut).

    2

Jakmile je kuskus měkký, vmícháme nakrájená cherry rajčata, olivy, pak choi na nudličky a olivy. Zastříkneme trochou olivového oleje a dochutíme citronovou šťávou

    3

V nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbylý olej a postupně na něm z obou stran opečeme filety z lososa (dohromady asi 8 až 10minut podle výšky filetu). Filety z lososa necháme chvíli odpočinout a podáváme spolu s kuskusem.

TUŇÁKOVO SÝROVÉ KARBANÁTKY

•100g tuňáka ve vlastní šťávě
•100g sýra s tučností do 30%
•100g tvarohu
•1 vejce
•hrst bylinek
•půlka cibule na jemno
•sůl, pepř

Vodu z tuňáka slijeme, sýr nastrouháme, bylinky nasekáme na jemno, smícháme vše dohromady, okořeníme a pečeme v troubě na 180-190 stupňů do křupava (cca 45 minut).
Podáváme s brambory (slupku NIKDY neloupu, je v ní z brambor to nejhodnotnější), k bramborám jsem přidala bylinky, kousek másla a sůl.

Treska na zelenině

Lehké, zdravé a chutné. Zdravá ryba se zdravou zeleninou.

Ingredience n 4 porce

  • K přípravě
  • 800 g tresky
  • 2 lžíce oleje
  • 0.5 hrnku drobně nakrájených bylinek - kopr, tymián, estragon aj.
  • 2 ks červené papriky
  • 1 ks malé cukety
  • 1 ks velké mrkve
  • 1 ks červené cibule
  • 2 ks středně velkých brambor
  • 1 lžička soli
  • 3 špetky hrubě mletého pepře
  • Na posypání
  • 1 ks lahůdkové cibulky - nakrájená nať
  • Na vymazání
  • 2 lžíce másla

Postup přípravy

  1. Zapékací misku vymažte máslem.
  2. Očištěnou zeleninu nakrájejte: cuketu na tenké plátky, očištěnou mrkev, oloupané brambory na hranolky, papriku na nudličky a oloupanou cibuli na plátky.
  3. Zeleninu nasypte do vymazané zapékací misky, pokapejte ji 2 lžícemi oleje, osolte a promíchejte.
  4. Zeleninu dejte na 15 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
  5. Zeleninu promíchejte a k zelenině přidejte porce jemně osolené, opepřené ryby, posypte je nakrájenými bylinkami a dejte na 25 minut do předehřáté trouby.
  6. Před podáváním posypte ryby nakrájenou zelenou natí cibulky.

Rychlé tuňákové rizoto

Ingredience (4 porce)

2 plechovky tuňáka

300 g cherry rajčat

200 g mraženého hrášku

2 sladké papriky

1 svazek jarní cibulky

50 g parmazánu

2 lžíce olivového oleje

1 hrst čerstvých nasekaných bylinek

sůl

pepř

Postup

    1

Rýži uvaříme podle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Tuňáka scedíme. Rajčata očistíme a nakrájíme. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Parmazán nastrouháme. Papriku zbavíme jádřince se stopkou a nakrájíme na drobné kostičky. V pánvi rozehřejeme olivový olej. Přidáme hrášek, papriku, jarní cibulku a vše spolu asi 5 minut orestujeme. Osolíme, opepříme. Postupně vmícháme tuňáka, rajčata, rýži, bylinky a promícháme. Odstavíme, přidáme parmazán a podáváme.

Losos se sladkokyselou zeleninou

Ingredience (4 porce)

4 filety z lososa (s kůží, bez šupin)

300 g mrkve

300 g brokolice

100 g zeleného hrášku

2 lžíce másla

2 lžíce nasekané pažitky

1 lžíce hnědého cukru

1 lžíce oleje

sůl, pepř, rýžový ocet


Postup

    1

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Brokolici očistíme, osušíme a rozebereme na drobné růžičky.

    2

V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mrkev a krátce orestujeme. Přidáme brokolici, osolíme a také orestujeme. Zalijeme trochou horké vody a podusíme doměkka (ani ne 10 minut). Dochutíme cukrem a rýžovým octem. Vmícháme hrášek, pažitku a už jen krátce prohřejeme.

    3

Lososa očistíme a osušíme. Z obou stran dochutíme solí, pepřem a na straně kůže několikrát příčně nařízneme.

    4

V nepřilnavé pánvi rozehřejeme olej, přidáme lososa kůží dolů a opečeme dokřupava (asi 8 až 10 minut na mírnějším plameni). Když je kůže lososa křupavá, opatrně otočíme a dopečeme i z druhé strany. Podáváme se zeleninou.

Losos na medu a česneku

Ingredience:

- 4 filety lososa s kůží
- 2 polévkové lžíce medu
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 2 až 3 stroužky česneku
- ½ čajové lžičky soli
- ½ čajové lžičky pepře
- 1 - 2 čajové lžičky avokádového oleje
- 2 jarní cibulky, na zdobení

Postup:

  • Připravte si marinádu: v misce smíchejte med, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Lososa naložte do vytvořené marinády a nechte marinovat 15minut.

  • Rozpalte si pánev, s nepřilnavým povrchem, vlijte olej, ujistěte se, že je dno olejem pokryté rovnoměrně. Poté vložte marinovaného lososa, kůží dolu, a opékejte cca 3 minuty pod pokličkou. Po 3 minutách sundejte pokličku a opékejte další minutu. Po uplynutí doby otočte filety a celý postup zopakujte.

  • Lososa servírujeme ozdobeného s jarní cibulkou, jako přílohu doporučujeme dušenou brokolici a vařenou quinou.

Tuňákový koláč se zeleninou a česnekovou solí

Tuňák je výtečná pochoutka a lze z něj snadno připravit nespočet jídel. Obsahuje vysoký podíl bílkovin a zdravých tuků, které se rozhodně nepodepíši negativně na našem srdci nebo břiše. Rovněž je bohatým zdrojem minerálů, esenciálních masných kyselin, zmiňovaných bílkovin a Omega 3.

Dnes vám přináším další z mých experimentálních receptů a musím říci, že jsem si vážně dost pochutnala. Rozhodně lze označit nejen za zdravou, ale i chutnou večeři.

Ingredience na tuňákový koláč

  • Konzerva tuňáka - cca 120 g

  • 3 růžičky brokolice

  • 1 rajče

  • Hrst baby špenátu

  • Tofu - půl kostky

  • 3 PL mletých ořechů

  • ½ cibulky

  • Zelená nať z cibulky

  • Quinoa (já použila mix quinoa a bulgur) - půl šálku

  • 3 ks vaječných bílků - mohou být i dvě celá vejce

  • Česneková sůl

  • Oregano

  • Sladká paprika na špičku kávové lžičky

  • Špetka pepře

  • Olivový olej na vymaštění pekáčku

Postup přípravy

  • Tuňáka vložíme do misky a přidáme všechny ingredience. Brokolici rozebranou na malé růžičky a pokrájenou na drobno, cibulku také na jemno nakrájet, posekat nebo natrhat listový špenát, na kostičky pokrájené rajče, okořeníme, přidáme i mleté ořechy.

  • Mezi tím si povaříme přibližně 15 minut v kastrůlku quinou a bulgur - vodu necháme odpařit. Poté vmícháme do směsi a nakonec přimícháme vaječné bílky.

  • Jemně si vymažeme pekáček nebo koláčovou formu (tu jsem zvolila já) a navrstvíme těsto. Porce je pro ženu tak na dvě, pro muže na jedno posezení. Ovšem já si po večeři dávám ještě malý dezert, takže si šetřím v bříšku místo. Bohatě mi na večeři stačí jeden koláč.

  • Peču v předem vyhřáté troubě asi 10 až 12 minut. Poté posypu mozarellou, troubu vypnu a nechám dojít ještě 5 minut. Nakonec ozdobím natí zelené cibulky a rajčetem. Místo zelené cibulky může být kadeřavá petržel, bazalka, pažitka apod.

Poznámka

Koláč jím ještě horký přímo z pekáčku, ale necháte-li jej vychladnout, dá se jíst i studený a krájet.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky