Recepty kuřecí a krůtí maso

Bulharské kuře

Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou k přípravě snadných pokrmů. V tomto receptu najdete inspiraci na rychlý a chutný oběd. Kuřecí stehna stačí okořenit a zapéct spolu s rajčaty, žampiony a snítkou čerstvého rozmarýnu.

Suroviny

4 porce

4 kuřecí stehna

4 rajčata

8 žampionů

sůl

mletá sladká paprika

máslo

olej

rozmarýn

Postup přípravy

  1. Kuřecí stehna opláchneme a osušíme. Potřeme olejem, posypeme solí a mletou paprikou.
  2. Žampiony oloupeme a nakrájíme na plátky, rajčata opláchneme a nakrájíme na čtvrtky.
  3. Pekáč vymažeme máslem, na dno rozložíme rajčata a žampiony. Lehce poprášíme paprikou, osolíme a přidáme snítku rozmarýnu.
  4. Navrch položíme kuřecí stehna, podlijeme horkou vodou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 60 minut, za občasného podlévání a přelévání výpekem. Můžeme podávat např. s kuskusem.

Omeleta s kuřecím masem a žampiony

Tato omeleta je vynikající volbou pro každého, kdo hledá rychlý a výživný pokrm plný chuti. Šťavnaté kousky kuřecího masa se dokonale doplňují s jemně opečenými žampiony, zatímco nadýchaná vejce spojují všechny ingredience v lahodný celek.

Suroviny

1 porce

100 g kuřecího masa (prsa)

4 žampiony

3 vejce

3 lžíce studené vody

1 lžička kari koření

hladkolistá petržel

sůl

čerstvě mletý pepř

olej

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Žampiony nakrájíme na plátky.
  2. V pánvi rozehřejeme trochu oleje a maso i žampiony opečeme.
  3. Vejce rozšleháme, přidáme tři lžíce studené vody (na každé vejce jednu), osolíme a přidáme část jemně nakrájené petrželky a ochutíme kari kořením.
  4. Vejci zalijeme připravené maso s houbami a upečeme omeletu.
    Přendáme opatrně na talíř a posypeme zbytkem petrželky.
Poznámka k receptu

Voda se k vejcím přidávat nemusí, ale omelety jsou s ní nadýchanější. 

Vietnamská grilovaná kachna

Suroviny

1 kachní prso

Na marinádu:

1 limeta

2 lžíce sójové omáčky

1 chilli paprička

2 stroužky česneku

1 lžička nastrouhaného zázvoru

1 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Kachní prso omyjeme a nařízneme kůži, nesmíme však proříznout úplně.
  2. Všechny suroviny na marinádu smícháme dohromady, maso naložíme nejméně na 2 hodiny a dáme do chladu.
  3. Rozpálíme gril a maso ugrilujeme. Až bude hotové, tak ho podáváme s rýží a zeleninou. Maso na talíři můžeme pokapat ústřicovou omáčkou.

Kuřecí směs s houbami

Kuřecí nudličky s žampiony a zeleninou připravíme během chvilky na pánvi. Ideální jídlo, když si chceme pochutnat, ale nechceme trávit moc času v kuchyni. Pokrm inspirovaný asijskou kuchyní podáváme s nudlemi.

Suroviny

4 porce

500 g kuřecího masa

2 lžičky sójové omáčky

1-2 lžičky Solamylu

1 vejce

3 lžičky oleje

trocha soli 

mletý pepř

1 cibule

1 menší pórek

1 červená paprika

100 g žampionů

1 cuketa

olej na smažení

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky. Dáme ho do misky spolu se sójovou omáčkou, Solamylem, vejcem, olejem a trochou soli a pepře. Vše dobře promícháme a necháme naložené v lednici nejlépe do druhého dne.
  2. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Pórek očistíme a společně s paprikou nakrájíme na nudličky.
  3. Očištěné žampiony (větší hlavy raději nejprve oloupeme) pokrájíme na polovinu, cuketu přepůlíme a nakrájíme na tenké plátky.
  4. Před smažením pánev rozehřejeme, přidáme trochu oleje. Maso v pánvi zlehka osmažíme, poté vsypeme pokrájenou zeleninu. Vše promícháme a dosmažíme.
  5. Před podáváním můžeme směs dochutit dle vlastní potřeby.
  6. Hotovou směs servírujeme na čínských bezvaječných nudlích, které připravíme podle návodu na obalu.

Nebeská pochoutka v jednom pekáčku. Kuřecí kousky s bramborami zapečené ve šlehačce - křupavý oběd, který musíte vyzkoušet.

Kuřecí kousky s bramborami zapečené ve šlehačce" je jednoduchý, ale neobyčejně chutný pokrm. Hlavní ingredience jsou kuřecí maso a brambory, které jsou zapečené ve šlehačce, což jim dodává krémovou texturu a jemnou chuť. Toto jídlo se peče v jednom pekáčku, což usnadňuje přípravu a čištění. Smetana zjemňuje chuť a po zapečení vytváří krásně křupavý povrch, což přidává na textuře a chuti jídla.

Suroviny

4 ks kuřecí steaky (kuřecí horní stehna vykostěná)

2 lžíce olej

1 lžíce citronová šťáva

2 lžíce grilovací koření

8 ks brambor1

 kelímek 16%smetana

1 lžíce sádlo

2 ks cibule

podle potřeby drcený kmín

Nakrájejte maso na malé kousky, posypte je kořením a pokapejte citronovou šťávou smíchanou s olejem. Důkladně vše promíchejte, aby bylo maso ze všech stran obaleno marinádou. Poté maso uložte do uzavíratelné nádoby a nechte ho odležet v lednici přes noc, aby se chutě dokonale spojily.

  1. Oloupejte brambory, důkladně je omyjte a osušte. Následně je nakrájejte na tenká kolečka. V misce brambory osolte a posypte kmínem, aby byly rovnoměrně ochucené. Pak si připravte cibuli, kterou nakrájejte na tenké kroužky.
  2. Na rozpáleném sádle ve pánvi rychle opečte maso z obou stran dozlatova. Po opečení maso vyjměte a sádlo z pánve přelijte do pekáčku. Na dno pekáčku vyskládejte opečené maso, přidejte na něj nakrájenou cibuli a na cibuli naskládejte připravené bramborové kolečka.
  3. Celý pokrm zalijte šlehačkou, pekáč přiklopte a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia po dobu 30 minut, dokud nejsou brambory měkké.
  4. Poté pekáč odkryjte, teplotu v troubě zvyšte na 230 stupňů Celsia a pokračujte v pečení dalších přibližně 40 minut, aby se na povrchu vytvořila krásná zlatavá kůrčička a chutě se ještě více prohloubily.

Kuře z jednoho pekáče. Recept na plnohodnotný oběd z rýže, brambor a kuřecího masa.

Příprava je jednoduchá, vše se dělá v jednom pekáči - maso, rýže a také brambory. Všechny chutě se tak během pečení spojí a jídlo je vynikající. Rýže i brambory mají mnohem lepší chuť nic se nepřevaří. Určitě si tento pokrm dopřejte i vy.

Suroviny

6 ks kuřecí stehno

3-4 ks brambory

1 hrnek neuvařená rýže

1 ks lečo

2 lžíce kečup

1 lžíce hořčice

3 lžíce olivový olej

4 ks stroužek česneku

podle chuti grilovací koření

podle chuti worchester omáčka

sůl podle chuti

Postup receptu

  1. Kuřecí stehna omyjeme a přes noc naložíme do marinády z olivového oleje, kečupu, hořčice, worchesteru, soli, česneku a grilovacího koření. Chceme-li si přípravu zjednodušit, tak marinádu jednoduše přeskočíme a kuře jen klasicky ochutíme grilovacím kořením a solí.

  2. Na spodek pekáče dáme na plátky nakrájené brambory a posolíme.

  3. Zasypeme neuvařenou rýží.

  4. Polijeme lečem i se šťávou a podlijeme asi 50 ml vody. Opravdu není potřeba mnoho.

  5. Na vrch poklademe kuřecí stehna.

  6. Pečeme asi hodinu a čtvrť zakryté na 220st a poté odkryjeme a pečeme, dokud není kuře křupavé.

Křehké kuře na medu: Zdravý a chutný oběd hotový za pár minut

Zdravá strava nemusí být bez chuti a bez zápachu. Zkuste recept na voňavé kuřátko na medu a přesvědčte se sami. Věřím, že se vám budou sbíhat sliny už jen při samotné přípravě.

Během pár minut tak vykouzlíte famózní gastronomický zážitek plný bílkovin a tajemných chutí. Pojďme na to!

Co budeme potřebovat?

Maso a omáčka:

  • 500 g kuřecích prsou (nejlépe bez kosti a kůže)

  • 2 lžíce medu (ne pastovaného)

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 2 stroužky česneku (nejlépe utřeného)

  • 1 lžíce sójové omáčky

  • 1 lžička čerstvého nasekaného zázvoru

  • šťáva z citronu

  • 1 lžička mleté kurkumy

  • špetka soli

  • mletý černý pepř

  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka nebo koriandr)

Příloha:

  • 500 g rýže natural

  • 1 střední cibule

  • 100 g mraženého hrášku

  • olivový olej

  • sůl

  • voda

Postup

Na oleji osmahneme cibulku a přidáme k ní rýži. Lehce orestujeme, zalijeme vodou a necháme pozvolna dusit. Během vaření rýži občas promícháme a podle potřeby dolijeme vodu. Jakmile je rýže uvařená, vmícháme do ní hrášek.

Následně začneme zpracovávat kuřecí prsa. Maso si omyjeme a nakrájíme na stejně velké kusy. V pánvi rozpálíme olej, přidáme utřený česnek a necháme ho pozvolna orestovat, dokud nebude mít zlatavou barvu. Na pánev vložíme kuřecí maso, med, kurkumu, sůl, černý pepř a zázvor a všechno promícháme. Smažíme na středním plameni, dokud maso nezměkne. Na závěr do směsi vmícháme citronovou šťávu a vše společně krátce podusíme. Maso s omáčkou podáváme s rýží a dozdobíme bylinkami.

Pečené kuře na zelenině aneb víkendový oběd z jednoho hrnce

Celé pečené kuře si mnozí spojují právě s víkendem. Je dostatek času na jeho přípravu a člověk si při vaření může opravdu vyhrát! Tak co to bude tentokrát? Vyzkoušíte kuře z jednoho hrnce, které se peče na zelenině, takže se všechny chutě krásně propojí? Za nás velká dobrota!

SUROVINY

  • celé kuře 1 ks
  • mrkev 2 ks
  • brambory 5–6 ks
  • cuketa
  • petržel 2ks
  • cibule 2 ks
  • pórek
  • česnek 1 palice
  • citron 1 ks
  • šalvěj 10 lístků
  • sůl
  • pepř
  • máslo 100 g
  • olivový olej
POSTUP PŘÍPRAVY:

  1. Veškerou zeleninu, kromě česneku, omyjte, očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče.
  2. Přidejte pár lístků šalvěje, půl palice česneku (nožem rozřízněte napůl) a půlku citronu.
  3. Vše osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
  4. Kuře omyjte a osušte. Celé kuře osolte zvenku i zevnitř. Dovnitř kuřete dejte půlku citronu, půlku česneku, pár lístků šalvěje a 20 g másla.
  5. Prsty zajeďte pod kůži na prsou, tak se vám vytvoří kapsy, které naplníte kousky másla a lístky šalvěje. Kuře na povrchu potřete změklým máslem a pokapejte olivovým olejem.
  6. Dejte do pekáče na připravenou zeleninu a vložte do předehřáté trouby na 200 °C, po 10 minutách troubu ztlumte na 175 °C a pečte podle toho, jak je velké kuře.
  7. Počítejte, že kuře o váze 1 kg pečete 50 minut. Po upečení kuře nechte chvilku odpočinout a poté naporcujte. Podávejte přímo z hrnce.

Křídla na cuketě a rajčatech

SUROVINY

Menší 1 porce

3-4 kusy kuřecích křídel můžete dát i paličky

cuketa (cca 10 cm)

2 rajčata

4 stroužky česneku

2 snítky oregana

l2-3 špetky cukru

grilovací koření (podle chuti)koření na grilovanou zeleninu

celý kmín

1 lžička hladké mouky na zaprášení šťávy

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Mladou cuketu i se slupkou nakrájíme na kolečka, kolečka na čtvrtky a dáme je do pekáče.
  1. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, na kousky nakrájený česnek, 2 snítky oregana, vše posypeme kořením na grilovanou zeleninu a přidáme 2 špetky cukru - podle chuti i více.
  2. Křídla osolíme, mírně posypeme grilovacím kořením a celým kmínem a vložíme je na zeleninu do pekáče.
    Zalijeme trošinkou vody, není třeba moc, zelenina pustí šťávu.
  3. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 35 minut na 200 °C a přeléváme výpekem. Ke konci zvýšíme teplotu na 220 °C a dopečeme na barvu.
  4. Křídla vyjmeme, šťávu zaprášíme troškou hladké mouky a dobře provaříme.
  5. Jako příloha je vhodná rýže nebo opečený či vařený brambor.

Kuře po baskicku

Baskické kuře si můžete dát jen tak s křupavou bagetou a sklenkou červeného vína, ale my milujeme, když si rozpečenou zeleninu, šťávu a olivy smícháme s vařenou rýží – krásně do sebe nasákne chutě.

SUROVINY

kuřecí stehna2 ks rozdělená v kloubu

sůl mořská

tymián 2 ČL lístky

paprika mletá sladká ½ ČL

paprika mletá uzená ½ ČL

Něco navíc

chilli sušené 1 špetka

olivový olej 2 PL

paprika červená 2 ks na nudličky

šalotka 4 ks na čtvrtky

česnek 8 stroužků oloupaných

olivy černé 1 hrst 

chorizo1 ks klobáska, na kolečka

konzervovaná rajčata loupaná 1 konzerva

rýže vařená 2 hrnky

POSTUP

Troubu předehřejte na 220 °C. Maso osolte a posypte tymiánem, uzenou a sladkou paprikou a chilli, pokapejte olivovým olejem a promněte, aby koření přilnulo k masu.V pekáčku promíchejte papriky, šalotku, česnek, olivy, chorizo a rajčata. Na to rozložte stehna a pečte asi 50 minut doměkka.V polovině pečení maso přelijte vypečenou šťávou.Opatrně vyjměte maso a šťávu se zeleninou promíchejte s rýží, případně přisolte. Na to opět rozložte maso a krátce vraťte do trouby prohřát. Podávejte horké. 

Fitness salát s kuřecím masemfit dietní zdravý top recept na hubnutí nejen pro fitness

Na tento rychlý zdravý salát s kuřecím masem, listovou zeleninou a krutony mě tak trochu inspiroval tradiční salát Caesar, i když nakonec vzniklo úplně něco jiného, protože jsme neměla stejné ingredience a hlavně jsem do něho potřebovala dostat bílkoviny. Takže jsem upekla kuřecí prso jako steak a nakrájela ho na mix ledového salátu, mrkve a červeného zelí, který jsem zalila fit dressingem z řeckého jogurtu. Zdravé tuky jsem doplnila vejcem a avokádem a nakonec posypala strouhaným sýrem. Tento salát je ideální na léto, protože se jí zastudena.

Ingredience na fit salát s kuřecím masem

Kuřecí maso

  • kuřecí prsa

  • sušený česnek

  • sušená petržel

  • sůl

  • troška řepkového oleje

Salát

  • ledový salát

  • červené zelí

  • mrkev

Zdravý nízkotučný dressing

  • 100 g řeckého jogurtu + trošku nízkotučného mléka, příp. nízkotučný bílý jogurt

  • 1 stroužek česneku

  • 1 lžička citrónové šťávy

  • sůl

  • pepř

Ostatní

  • vejce uvařené natvrdo

  • avokádo

  • krůtí slanina

  • sýr do 30 % t.v s.

  • celozrnný toastový chleba

Postup receptu

  1. Kuřecí maso zbavte tuku, umyjte a posypejte z obou stran směsí sušeného česneku, sušené petržele a soli.

  2. Vystříkejte pánev řepkovým olejem pomocí dávkovače na olej a maso opečte z obou stran. Pokud bude moc vysoké, můžete ho dopéct chvíli v troubě. Abyste poznali, že je maso hotové, musíte do něho říznout v nejširší části. Nicméně kuřecí maso je hotové během pár minut, nedělejte ho zbytečně dlouho, jinak bude extrémně vysušené. Pak ho nakrájejte na plátky.

  3. Smíchejte všechny ingredience na dressing a přidejte tolik mléka, aby dressing byl mírně tekutý. Záleží, jak tekutý máte řecký jogurt. Případně můžete místo řeckého jogurtu a mléka použít klasický bílý nízkotučný jogurt.

  4. Dressing vmíchejte do umytých listů salátu smíchaných s nakrájeným červeným zelím a mrkví. Někde se prodávají už takto hotové salátové směsy, případně můžete použít i jinou zeleninu.

  5. Na salát dejte maso a můžete přidat vejce natvrdo, plátky avokáda a případně opečenou krůtí slaninu (zatím jsem ji viděla jen v USA).


Kuřecí nudličky s fazolemi

Ingredience (4 porce)

600 g kuřecích prsou

1 plechovka sterilovaných fazolí

200 g pasírovaných rajčat

100 g sterilované kukuřice

2 velké sladké papriky

2 lžíce slunečnicového oleje

sůl, pepř

Postup

    1

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso a restujeme asi 6 až 8 minut dozlatova.

    2

Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme.

    3

K masu přidáme papriku a krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, fazole, kukuřici a společně krátce povaříme.

Kuře s bramborami a smetanovou omáčkou

SUROVINY

  • 500 g kuřecích prsou

  • 700 g malých syrových brambor (varný typ A)

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 250 ml smetany na vaření (12 % tuku)

  • 2 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • 1 lžička sušeného rozmarýnu

  • Sůl

  • Pepř

POSTUP

  • 1Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si pekáč (20 cm × 30 cm).

  • 2Kuřecí prsa očistěte, osolte a opepřete. Brambory i se slupkou důkladně očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou, rozkrájejte je na poloviny a naskládejte do připraveného pekáče. Poté brambory osolte, opepřete a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje a vše důkladně promíchejte. Navrch následně položte kuřecí prsa. Nakonec si v misce společně vyšlehejte smetanu, hořčici, tymián, rozmarýn, sůl a pepř a výslednou směsí zalijte celý obsah pekáče

  • 3Pekáč přemístěte do předehřáté trouby a pečte 30-40 minut při 170-180 °C.

Krůtí kari nudličky s pórkem

Ingredience (4 porce)

800 g nových brambor
2 pórky
4 krůtí prsní řízky
1 stroužek česneku
50 ml zeleninového vývaru
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce rajského protlaku
1 lžíce oleje
1 lžíce nasekaných vlaškých ořechů
2 lžičky citrónové šťávy
2 lžičky kari koření
sůl, pepř

Tip

  • Nové brambory můžeme zaměnit za dušenou rýži na másle.

Postup

    1

Krůtí řízky osušíme, nakrájíme na nudličky a dáme marinovat s drceným česnekem, citrónovou šťávou, rajským protlakem a sójovou omáčkou v lednici asi 25 minut.

    2

Brambory umyjeme a dáme je vařit ve slupce do silněji osolené vody. Pórek zbavíme zelených konců a kořene, dobře jej umyjeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.

    3

Krůtí nudličky zbavíme přebytečné marinády a opečeme je v rozehřátém oleji dozlatova. Hned poté přidáme pórek a krátce zasmahneme. Vše zalijeme vývarem, zakryjeme poklicí a dusíme na mírném ohni asi 10 minut.

    4

Uvařené brambory scedíme a nakrájíme na čtvrtinky, které přidáme ke krůtímu masu s pórkem. Promícháme a společně dusíme asi 5 minut, aby se vše spojilo. Dochutíme solí, pepřem a kaři kořením. Servírujeme do misek s vlašskými ořechy. 

Krůtí pánev ze zeleninou


Ingredience (4 porce)

500 g krůtích prsou
0.5 svazku zelené cibulky
0.5 hlávky čínského zelí
2 barevné papriky (oranžová, červená nebo zelená)
200 g rýže
150 ml zeleninového vývaru
2 lžíce oleje
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce čerstvého krémového sýra
3 lžičky hořčice
1 lžička kari koření
sůl, pepř

Tip

  • Recept nám dobře vyjde i s masem kuřecím. Bílou rýži můžeme směle obměnit za rýži celozrnnou nebo směs rýže bílé a divoké.

Postup

    1

Nejprve si dáme vařit rýži podle instrukcí na obalu. Papriky, cibulku a zelí očistíme a zbavíme jádřinců, popřípadě tuhého košťálu. Papriky nakrájíme na proužky, cibulku na tenké plátky a zelí nakrouháme na nudličky. Krůtí prsa nakrájíme na delší nudličky.

    2

Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opečeme v něm krůtí prsa dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme zeleninu. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Vmícháme sýr, hořčici a necháme pomalu probublávat asi 15 minut.

    3

Rýži, která se nám mezitím uvařila, scedíme a ochutíme kari kořením a sójovou omáčkou. Krůtí maso se zeleninou poté podáváme s rýží.


 

Kuřecí paličky pečené s jablky

Skvěle,šťavnaté kuřecí paličky , pečené s jablky a červeným vínem .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 1 kg kuřecích paliček
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 1 lžička soli
  • 2 ks větší jablka - nakrájená na kostičky
  • 250 ml červeného vína
  • 200 ml masového vývaru
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu

Postup přípravy

  1. Nakrájená jablka nasypte do pekáčku,nebo zapékací misky a rozprostřete je po dně misky .
  2. Kuřecí paličky osolte a uložte je do pekáčku na jablka .
  3. Přilijte víno , vývar , přidejte tymián a vše pokapejte rozpuštěným máslem.
  4. Pečte přikryté v troubě předehřáté na 190°C přibližně 50- 60 minut. Maso dopečte odkryté.

Pikantní kuřecí prsa s těstovinou

Pikantní kuřecí maso se smetanou a těstovinami.

Ingredience na 4 porce

  • K přípravě
  • 300 g těstovin - penne, nebo fettucine
  • 700 g kuřecích prsou
  • 2 lžičky koření Cajun
  • 4 špetky soli
  • 5 lžic oleje
  • 2 stroužky česneku - nakrájené na plátky
  • 1 ks malá cibule - nakrájená na plátky
  • 2 ks rajčata - nakrájená na malé kousky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 0.5 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 ks červená paprika - nakrájená na proužky
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml 16% smetany
  • Na posypání
  • 4 lžíce nasekané petrželky
  • 4 lžíce strouhaného sýra - dle vlastního výběru

Postup přípravy

  1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu . Uvařené sceďte a dejte stranou.
  2. Kuřecí prsa osolte , posypte kořením Cajun a mletou pálivou paprikou . Koření vetřete do masa.
  3. V pekáčku na rozehřátém oleji maso opečte z obou stran .
  4. Přidejte cibuli , česnek , rajčata , tymián, nakrájenou papriku, worcestrovou omáčku a kuřecí vývar .
  5. Přikryjte a dejte do trouby předehřáté na 190 ° C . Pečte , až je maso měkké. Ke konci pečení přidejte smetanu .
  6. Do pekáčku přidejte vařené těstoviny, maso nakrájejte na plátky a dejte ještě na 5 minut do trouby , aby se těstoviny prohřály.
  7. Posypte nakrájenou petrželkou a strouhaným sýrem.

Rychle upečené kuřecí špalíčky

Ingredience (4 porce)

750 g brambor

4 celá kuřecí stehna

2 mrkve

2 cibule

2 dcl bílého vína

1 lžíce kořenící směsi na kuře

2 lžíce másla

4 lžíce nasekaná listové petržele

sůl, pepř

Tip

  • Složení zeleninového základu pod kuře můžeme libovolně obměňovat podle sezóny.

Postup

    1

Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu na polovinu a ze všech stran je potřeme kořenící směsí. Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtiny. Mrkev oloupeme a nakrájíme na šikmé tenké plátky. Cibuli oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtinky.

    2

Pekáček vyložíme směsí brambor, mkrve a cibule. Pořádně osolíme a opepříme, promícháme, podlijeme vínem a mezi zeleninu rovnoměrně rozdělíme všechno máslo. Nahoru poklademe špalíčky kuřete a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 35 až 40 minut, dokud není kuře zcela propečené.

    3

Kuře podáváme s upečenými bramborami se zeleninou, do kterých před podáváním vmícháme nasekanou petrželku.

Znáte jídlo jménem Katsu Kari? Vyzkoušejte tuto zdravou verzi kuřecího Katsu Kari, které je velmi chutné a navíc s nízkou nutriční hodnotou pouze 585kcal na porci.


Porce: 2

Ingredience:

  • 25g mandlových lupínků

  • 1 čajová lžička lisovaného řepkového oleje

  • 300g kuřecích prsou, zbavené kůže

Omáčka:

  • 2 čajové lžičky lisovaného řepkového oleje

  • 1 střední cibule nahrubo nakrájená

  • Oloupaný a na jemno nakrájený zázvor o velikosti palce

  • 2 čajové lžičky kari

  • 1 hvězdička anýzu když nemáš nemusí být

  • ¼ čajové lžičky kurkumy

  • 1 polévkovou lžíci jemně mleté celozrnné mouky

Rýže:

  • 100g dlouhozrnné natural rýže

  • 2 jarní cibulky jemně nakrájenou včetně zelené části

Salát:

  • 1 oloupaná mrkev, nakrájená na proužky pomocí škrabky na zeleninu

  • 1/3 oloupené okurky, nakrájená na proužky pomocí škrabky na zeleninu

  • 1 malá červená chilli paprička, jemně nakrájenou (lze vynechat, pokud nemáte rádi pikantní jídla)

  • Šťáva z poloviny limetky

  • Hrst čerstvé máty

  • Hrst čerstvého koriandru

Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 220 °C. Nejprve si uvaříme rýži ve vroucí vodě a to po dobu 35 minut (do změknutí).
2. Rozemelte na jemno mandlové lupínky a vysypejte na talíř. Vymažte řepkovým olejem malou pečící nádobu. Kuřecí prsa osolte, pomažte zbývajícím olejem a obalte v rozemletých mandlových lupínkách. Poté přendejte do vymazané pečící nádoby a pečte po dobu 20 minut (dokud kůrka nezezlátne). Po upečení nechte prsa odpočinout na 4-5 minut, až poté nakrájejte na silné proužky.
3. Mezitím, co se kuře peče, si připravte omáčku. Rozehřejte si olej, jakmile je olej rozpálený přidejte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Restujte po dobu cca 8 minut (dokud nezměkne zázvor a nezezlátne cibule s česnekem). Pozor, ať se česnek nespálí. Vmíchejte do směsi kari, anýz, kurkumu a čerstvě namletý černý pepř, chvíli orestujeme. Poté přisypeme mouku a dobře promícháme. Postupně přidávejte do pánve 400 ml vody a neustále míchejte. Vaříme, za občasného míchání, omáčku cca 10 minut. Po uvaření vyjměte anýz, pomocí ponorného mixéru omáčku rozmixujte, dochuťte dle potřeby a udržujte v teple.
4. Jakmile je rýže měkká, vmíchejte jarní cibulku a povařte ještě 1 minutu. Po uvaření udržujte rýži neustále pod pokličkou a nechte ji odpočívat.
5. Poslední krok je salát. Smíchejte připravenou zeleninu s chilli (lze vynechat), šťávou z limetky a pokrájenými bylinkami.
6. Nyní můžete servírovat, rozdělte maso na dva talíře s omáčkou a podávejte se salátem a rýží.

Kuřecí maso s banánem

Tento recept patří k mým oblíbeným, pro svou netradiční a vskutku velmi zajímavou chuť. Kuřecí maso je bohaté na bílkoviny a podílí se na stavbě svalové hmoty. Obsahuje vysoké procento vitamínů B, které dodávají našemu tělu během metabolických přeměn sacharidů, tuků i bílkovin energii.

Obsažený selen má zase antioxidační vlastnosti, jež chrání lidský organismus proti škodlivým volným radikálům. Miniaturní množství nasycených tuků z něj činí ideálního pomocníka při redukčních dietách. Kuřecí maso lze připravit na nekonečně mnoho způsobů a nikdy se vám nepřejí. V kombinaci s banány se jedná o koktejl chuti i zdraví.

Vliv banánů na lidské tělo

Banány obsahují velké množství vlákniny a přírodní cukry, které mají tu moc poskytnout lidskému tělu mnoho energie. Mimo jiné chrání před rakovinou ledvin, řídnutím kostí, cukrovkou, slepotou, eliminují depresi, ulehčují ranní nevolnosti. Dáte-li si banán před cvičením, pomůže vám udržet hladinu krevního cukru a tím udrží vaší energii. Rovněž chrání před přetížením svalů během cvičení. Nebudeme vás tedy déle napínat a jdeme na recept.

Potřebné ingredience na 1 porci.

Zelená nať z cibulky

  • Kokosový olej 1 malá lžička

  • Kuřecí prso

  • Kokosová smetana nebo mléko

  • Koření na kuře

  • 1 banán

  • 3 PL quinoa

Postup přípravy

Na pánvi si rozpustíme kokosový olej a opražíme zelenou nať z cibulky, přidáme kuřecí maso nakrájené na tenké nudličky a koření na kuře, orestujeme - mírně podlijeme vodou a dusíme do měkka. Přidáme na kolečka nakrájený banán a chvíli společně vaříme. Podlijeme kokosovou smetanou či mlékem (může být i jiné) a přidáme quinou. Vše společně ještě povaříme a hotové přemístíme na talířek. Já si k tomu dávám baby špenát.

Můj tip: K banánům je možné přidat pro obměnu mango nebo ananas. Vždy se chuť jídla změní a pokaždé si pochutnáte na něčem jiném.

Podzimní krůta s kuskusem

Krůtí maso patří nejen k oblíbeným, ale i zdravým jídlům. Ve srovnání s ostatními druhy masa má absolutně nejnižší obsah tuku, ale zároveň mnohem více bílkovin. Jde o potravinu oblíbenou především u sportovců a lidí, kteří se snaží zhubnout. Jednou takovou zvláštností je, že každá část krůtího masa chutná úplně jinak. Krůtí prsa jsou bílá a libová, stehna naopak tmavá, hutná a plná chuti. Samozřejmě nesmíme opomenout na důležitý vitamín B12, který podporuje nervový systém a brání chudokrevnosti. Podzimní krůta s kuskusem vás určitě učaruje.

Ingredience

  • 1 cibule

  • 1 jablko

  • 100g krůtích prsou

  • sůl

  • pepř

  • hřebíček

  • 100 ml zeleninového vývaru

  • 45g celozrnného kuskusu vařeného

  • 220g zeleniny

Postup přípravy

Červenou cibuli a jablko nakrájejte na klínky, vložte do pekáčku. Krůtí prso naklepejte, mírně osolte a opepřete, položte na cibuli s jablkem, můžete dochutit i hřebíčkem. Podlijte zeleninovým vývarem a pečte v troubě dozlatova. Jako přílohu jsme v tomto případě zvolila kuskus.

Grilované kuřecí špízy s jatýrky

Ingredience (4 porce)

600 g kuřecích prsou
400 g drůbežích jater
2 barevné papriky
sůl
pepř
olej na potření

  • Grilované špízy servírujeme s rajským salátem se zálivkou.

Postup

    1

Kuřecí maso očistíme, osušíme a nakrájíme na menší dílky, které dobře osolíme a opepříme. Papriku zbavíme jádřince, nakrájíme na plátky a ty pak ještě na malé dílky. Játra důkladně očistíme a pokud je to potřeba, rozdělíme na menší díly.

    2

Špízy sestavíme z dílů drůbežích jater, kuřecích prsou a z papriky. Sestavené špízy potřeme trochou oleje a grilujeme na rozehřátém grilu ze všech stran (8 až 10 minut). Před koncem pro jistotu ještě kontrolujeme propečení masa ve středu jednoho ze špízů a podáváme.


Zeleninový kuskus s kuřecími špízy

Ingredience (4 porce)

400 ml zeleninového vývaru
400 g kuřecích prsou
200 g instantního kuskusu
3 barevné papriky
2 masitá rajčata
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1 lžička octa
1 lžíce sušeného tymiánu
1 lžička mletého chilli
sůl, pepř

Postup

    1

Kuřecí prsa očistíme, osušíme a nakrájíme na větší kostky, které dochutíme solí, pepřem, sušeným tymiánem a chilli. Napíchneme na 4 špejle jako špízy.

    2

Rajčata, cibuli i česnek očistíme a oloupeme. U rajčat si pomůžeme krátkým spařením ve vroucí vodě, po kterém jde slupka snadno dolů. Papriku očistíme a zbavíme jádřinců. Zeleninu pak nakrájíme na kostičky, česnek i cibuli úplně nadrobno.

    3

V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme česnek, cibuli a necháme zesklovatět. Přidáme papriku a krátce zasmahneme. Poté přidáme rajčata, kuskus, sůl a zalijeme horkým vývarem. Přivedeme k varu, odstavíme a necháme kuskus dojít pod poklicí.

    4

Kuřecí špízy grilujeme nebo opékáme na pánvi dozlatova. Podáváme s hotovým kuskusem.


Fantastické kuře po balkánsku: Je vynikající, dietní a hned hotové


"Co mám dnes vařit?" Tak zní otázka mnoha žen, které musí nasytit celou rodinu. Je pochopitelné, že naší fantazii při vaření někdy docházejí síly. Vyzkoušejte balkánské kuře, chutná skvěle.

Recept obsahuje směs koření, které se nazývá čubrica. Toto univerzální koření je v Bulharsku velice oblíbené, přidává se do mletých mas, polévek, ale i do pokrmů z luštěnin či zapékané zeleniny. A neobejdou se bez něj pokrmy připravované na grilu, džuveč, musaka, ani kebab. Používá se i k dochucení nejrůznějších pomazánek, sype se s oblibou na ovčí sýr, či plátky slaniny nebo na chleba s máslem či sádlem. V bulharštině znamená čubrica jak bylinku saturejku, tak právě populární směs koření, které obsahuje saturejku, sůl, pálivé papričky, mouku z opražené kukuřice a semen pískavice. Do některých směsí se přidává i sušený česnek. Balkánská kuchyně se neobejde ani bez zeleniny, v tomto receptu budete potřebovat papriky a lilky.

Kuře po balkánsku

Suroviny:

  • 1 celé kuře nebo 4 kuřecí stehna
  • 1 cibule
  • 2 papriky
  • 1 lilek
  • balkánské koření čubrica dle chuti
  • olivový olej
  • sůl

Postup:

  • Kuře omyjte, osušte a naporcujte nebo použijte kuřecí stehna. Cibuli oloupejte a spolu s paprikou ji nakrájejte na kolečka nebo proužky. Lilek nakrájejte na půlkolečka nebo kostičky. Koření smíchejte s trochou oleje a osolte.
  • Pekáček vymažte olivovým olejem a rozprostřete cibuli.
  • Kuřecí maso namasírujte kořenící směsí s olejem a položte na cibuli.
  • Zakryjte a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut.
  • Poté z pekáčku vyjměte maso, na cibuli dejte nakrájené papriky a lilek a na ně položte maso. Odkryté pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut, dokud kuře nebude mít zlatavou barvu.

GRILOVANÉ KUŘE SE ZELENINOU


Musím říct, že jsem grilovanou, ani jinak tepelně upravenou zeleninu v minulosti příliš nemusela. Tento recept ale úplně změnil můj pohled na tuto pochutinu. Jídlo je úžasně rychlé, chutná téměř všem a přitom je velice dietní.

INGREDIENCE

    • kuřecí prsa - 2 ks

    • paprika červená - 2 ks

    • paprika zelená - 1 ks

    • cuketa - 1 ks

    • cibule - 1 ks

POSTUP PŘÍPRAVY

1.

Kuřecí maso (možno použít prsa, nebo stehno- záleží na vkusu každého z vás) je dobré den předem naložit do olivového oleje spolu s kořením na drůbež.

2.

Zeleninu nakrájíme na kostičky, lehce osolíme, opepříme a případně přidáme grilovací koření na zeleninu.

3.

Rozpálíme gril, umístíme na něj kuřecí prsa a vedle na grilovací pánev s otvory zeleninu. Grilujeme za vyšší teploty cca 10-15 minut.

Kuřecí prsa s mrkví

Dušené kuřecí maso s mrkví ,snadné , lehké jídlo z jednoho rendlíku .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 700 g kuřecích prsou
  • 500 g mrkve
  • 1 ks cibule
  • 1.5 lžičky směs koření na pečené kuře
  • 2 špetky soli
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce oleje
  • 250 ml kuřecího vývaru

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky ,oloupanou cibuli nakrájejte na plátky a maso spolu s cibulí opečte v rendlíku na oleji s máslem .
  2. Maso posypte kořením ,podle chuti osolte , k masu přisypte očištěnou , na plátky nakrájenou mrkev ,podlijte vývarem a duste přikryté , až je maso měkké .

Přírodní kuřecí řízky s jarní zeleninou

Ingredience (4 porce)

4 kuřecí prsní řízky

350 ml vývaru

400 g chřestu

200 g čerstvého hrášku

200 g luskového hrášku

1 hrst jarních bylinek (např. medvědí česnek)

2 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

sůl

pepř

citronová šťáva

Postup

    1

Kuřecí maso očistíme, naklepeme a z obou stran osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso a zlehka orestujeme z obou stran dozlatova. Zalijeme vývarem, zakryjeme a podusíme na mírném plameni do změknutí.

    2

Chřest očistíme, zbavíme tuhých konců, v dolní třetině oloupeme a nakrájíme na dílky. Luskový hrášek očistíme a nakrájíme.

    3

Když je kuře hotové, přidáme k němu oba druhy hrášku, chřest, máslo a chvíli podusíme. Na konci zasypeme bylinkami, osolíme, necháme zavadnout a podáváme.

 Kuře pečené na jarní zelenině v jednom pekáčku

S postupujícím jarem přibývá i čerstvé zeleniny, která má povětšinou svěží zelenou barvu. Ať už sáhnete po brokolici, chřestu, fazolkách, hrášku, nebo čemkoliv jiném, věřte, že pomlaskávat si budou všichni široko daleko.

Ingredience pro:

4 porce

  • 1 kuře

  • sůl

  • 75 g másla

  • 300 g brokolice

  • 2 hrsti fazolových lusků

  • 1/2 svazku zeleného chřestu

  • 1 hrnek hrášku

  • 2 lžíce čerstvého tymiánu

Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 190 °C. Kuře o váze asi 1,4 kg omyjte, podle potřeby z jeho útrob vyndejte zbytky vnitřností a osušte. Ze všech stran, včetně vnitřku, jej potřete solí a nohy svažte provázkem. Položte do pekáče prsy dolů, přidejte na kostky nakrájené máslo a vložte do trouby.

Krok 2: Zatímco se maso peče, připravte si zeleninu. Brokolici rozeberte na růžičky, chřestu odkrojte spodní dřevnatou část a zbylé stonky rozpulte. Lusky podle potřeby očistěte, a připadají-li vám příliš dlouhé, můžete je přepůlit.

Krok 3: Když je kuřecí kůže zcela zatažená, otočte kuře prsy nahoru, obložte vší zeleninou včetně hrášku a přimíchejte i polovinu tymiánu. Vložte zpět do trouby, teplotu stáhněte na 180 °C a pokračujte v pečení, trvá to ještě asi 75 minut. Kuře opakovaně přelévejte výpekem.

Krok 4: Když je kuře upečené dozlatova, vyjměte jej z trouby a posypejte zbylým tymiánem. Naporcované podávejte se zeleninou a novými bramborami. Pokud máte po ruce jen pozdní, udělejte z nich bramborovou kaši.

 Grilovaná tortilla plněná kuřecím na pórku

Suroviny

1 balení tortill velkých

3 kuřecí prsa

2 menší cibule

2-3 stroužky česneku

1 menší pórek

1 kuřecí gelový bujon Dr. Oetker

olej

sůl

bílý pepř

3 lžíce vody

1 salát little gem

Postup přípravy

  1. Kuřecí prsa umyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky, pórek rozřízneme podél, dobře umyjeme pod tekoucí vodou a nakrájíme na tenká půlkolečka, cibuli na drobno a česnek prolisujeme.

  2. Na oleji osmažíme cibulku do sklovita, přidáme maso, osolíme a restujeme do měkka.
    Opepříme (pepřem nešetřit), přidáme česnek, 3 lžíce vody, bujon kuřecí, necháme ho rozpustit a dobře zamícháme.

  3. Nakonec přidáme nakrájený porek a už jen krátce dusíme, než pórek lehce změkne.

  4. Na každý plát tortilly dáme 2 listy salátu, na něj 3 lžíce směsi a opět salát.
    Přehneme nejdříve boční okraje, dolní a nakonec horní.
    Dáme na rozpálený gril a krátce grilujeme.

  5. Servírujeme s jakoukoliv zeleninou.

Králičí ragů.

 králičí maso
1 menší mrkev
1 petržel
100 g slaniny
1 cibule
2 stroužky česneku
rozmarýn
tymián
100 ml bílého suchého vína
1 bobkový list
voda
sůl
čerstvě mletý pepř
cukr
2 lžíce sádla
kousek másla

 Na ragú zpracujeme všechny zbytky králíka včetně hlavy a břicha. Na pánvi rozehřejeme sádlo a králičí maso na něm osmahneme. Maso vyjmeme a osmahneme na pánvi nastrouhanou mrkev a petržel, až začnou chytat hnědou barvu.

Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, kterou necháme zesklovatět. Vložíme bobkový list, česnek a bylinky. Maso vrátíme do pánve. Podlijeme vínem a počkáme, až se odpaří alkohol, pak přilijeme vodu. Osolíme, opepříme a přidáme špetku cukru. Potom necháme pomalu bublat na přikryté pánvi alespoň 3 hodiny. Maso by se mělo rozpadat.

Ragú je možné připravit v pomalém hrnci nebo troubě vyhřáté na teplotu 130 °C. Trvá to přibližně 3-4 hodiny.

Vyndáme kosti, obereme maso, vrátíme zpět do omáčky a necháme v teple. Pokud je omáčka řídká, necháme ji zredukovat. Omáčku zjemníme máslem.

Podáváme

s čerstvými těstovinami, kopečkem mascarpone a parmezánem, posypané petrželkou

s kuskusem a kopečkem bílého jogurtu, posypané pažitkou

v hamburgerové housce s osmaženou cibulkou a jogurtovým dipem s česnekem

s bulgurem a plátkem opečené slaniny a kozím sýrem

Pečený králík na česneku jiná verze upekla jsem přední nohy a půlku hřbetu a jsou mňam.

 2-4 porce králíka
4 lžíce dijonské hořčice
1/4 l vody
4 paličky česneku
200 ml smetany ke šlehání
100 ml bílého vína
olej
pár lístků šalvěje
sůl
pepř

 Porce králíka osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Osmahneme ze všech stran na oleji a vložíme do pekáčku. Podlijeme vodou a vínem. Do pekáčku položíme paličky česneku roztrojené napůl. Přidáme pár lístků šalvěje. Vše osolíme a česnek pokapeme olejem.

Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 180 °C asi hodinu. V polovině pečení odkryjeme poklici z pekáče.

Maso vyjmeme a vložíme zpět do teplé trouby přikryté alobalem. Vyndáme lístky šalvěje a vymačkáme jednotlivé stroužky česneku do pekáčku. Obsah pekáčku přelijeme do rendlíku a dobře promícháme metličkou. Přilijeme smetanu a necháme povařit. Osolíme, případně osladíme.

Podáváme se šťouchanými brambory .

Králík pečený v pikantní marinádě já jsem upekla stehna a jsou vynikající.

 1 králík
2 dl vody
2 dl oleje
lžička pepře
lžička mleté sladké papriky
5 stroužků česneku
2 velké cibule
1 lžíce plnotučné hořčice
3 lžíce kečupu
sůl
lžička chilli papriček

máslo

 Králíka naporcujeme, vložíme do pekáčku a zalijeme marinádou. Marinádu připravíme ze všech surovin kromě másla. Česnek a cibuli nasekáme najemno. Když použijeme pálivý kečup, vynecháme chilli papričky.

Necháme odležet v chladu do druhého dne. Vložíme do trouby a pečeme bez podlévání doměkka. Pečení obvykle trvá zhruba hodinu při teplotě 180 °C. Prvních 20 minut pečeme přikryté, potom odkryjeme.

Ke konci pečení přidáme trochu másla pro zjemnění omáčky.

Krůtí prsa se zeleninou dušené v troubě

Zelenina dodá masu tu správnou chuť a maso je šťavnaté .

Ingredience na 4 porce

  • K přípravě
  • 600 g krůtích prsou
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 3 ks rajčata - nakrájená na kostky
  • 1 ks středně velká bílá cibule - nakrájená na tenké plátky
  • 1 ks malá brokolice - rozdělená na růžičky
  • 3 špetky soli
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 2 špetky mletého pepře

Postup přípravy

  1. Maso nakrájejte na větší , stejně velké kostky.
  2. Maso nasypte do pekáčku , nebo zapékací misky.
  3. K masu přidejte oloupanou , nakrájenou cibuli, nakrájená rajčata a růžičky brokolice .
  4. Vše lehce osolte , opepřete , podlijte vývarem a pokapejte máslem.
  5. Maso přikryjte , dejte do trouby předehřáté na 190 ° C a duste , až je maso měkké. Alespoň 2x maso během dušení promíchejte.

Kuře v závěji.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg kuřecího masa (spodní i vrchní stehna)

  • 600 g kysaného zelí

  • 1,5 dl horkého masového vývaru

  • 1 cibule

  • 1 sladké jablko

  • 40 g másla

  • 1 lžíce cukru

  • kmín

  • mletý pepř

  • sůl

  • 3 lžíce najemno nakrájené cibulové nati na posypání

Postup:

Stehna rozsekneme na vrchní a spodní část. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, oloupané a jádřince zbavené jablko nastrouháme a obojí vmícháme spolu s cukrem do zelí, které ještě poprášíme kmínem. Zapékací misku vymažeme trochou másla, urovnáme do ní dvě třetiny ochuceného zelí a položíme na něj omyté a osušené kousky kuřete, které osolíme a opepříme. Překryjeme je zbylým ochuceným zelím, na něj rozložíme kousky nakrájeného zbylého másla a pečeme 30 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Zelí odhrneme z masa, vše podlijeme troškou vývaru a dále pečeme asi 30 minut při 190 °C, dokud nemají kuřecí kousky zlatavou barvu. Před podáváním posypeme jednotlivé porce cibulovou natí.

Krůtí roláda se špenátem a rajčaty

Suroviny

asi 500 g krůtích prsou

sůl

pepř

2 hrsti baby špenátu

6 středně velkých rajčat

1 malá cibule

česnek podle chuti

olej a kousek másla

lžička domácích švestkových povidel

lžička uzené papriky

Postup přípravy

  1. Krůtí maso opatrně rozkrojíme na plát a přes fólii naklepeme - pozor, aby se maso nepotrhalo! Plát osolíme a opepříme. Na pánev dáme kousek másla, nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme nasekaný česnek a opláchnuté lístky baby špenátu. Osolíme a opepříme, krátce podusíme. Směs rozložíme na plát. Na pánev po špenátu poklademe kolečka rajčat a krátce po obou stranách podusíme, osolíme a opepříme a poklademe na špenát. Pak opatrně a pevně roládu stočíme a svážeme potravinářským provázkem. Ještě roládu osolíme a pevně zabalíme do silnějšího alobalu.
  2. Takto zabalenou roládu vložíme do kastrolu, přilijeme vodu asi 300 ml a pod pokličkou vaříme asi 20 minut. Roládu vyjmeme, rozbalíme, vodu z kastrolu vylijeme, přidáme do něj trochu oleje a kousek másla. Roládu ještě posypeme uzenou paprikou a opečeme, aby dostala barvu.
  3. Hotovou roládu vyjmeme, do výpeku přidáme celé stroužky česneku a necháme vysmahnout. Pak podlijeme trochou vývaru, přidáme lžičku povidel a rozmícháme, šťávu zredukujeme.
  4. Podáváme se šťouchanými bramborami, do kterých přidáme kousek másla a osmaženou cibuli s nasekanou zelenou částí jarní cibulky.
    Na ozdobu můžeme přidat opečené malé žampiony.

Krůtí pánev ze zeleninou

Ingredience (4 porce)

500 g krůtích prsou
0.5 svazku zelené cibulky
0.5 hlávky čínského zelí
2 barevné papriky (oranžová, červená nebo zelená)
200 g rýže
150 ml zeleninového vývaru
2 lžíce oleje
3 lžíce sójové omáčky
3 lžíce čerstvého krémového sýra
3 lžičky hořčice
1 lžička kari koření
sůl, pepř

  • Recept nám dobře vyjde i s masem kuřecím já mám ,ale raději krůtí . Bílou rýži můžeme směle obměnit za rýži celozrnnou nebo směs rýže bílé a divoké.

Postup

    1

Nejprve si dáme vařit rýži podle instrukcí na obalu. Papriky, cibulku a zelí očistíme a zbavíme jádřinců, popřípadě tuhého košťálu. Papriky nakrájíme na proužky, cibulku na tenké plátky a zelí nakrouháme na nudličky. Krůtí prsa nakrájíme na delší nudličky.

    2

Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opečeme v něm krůtí prsa dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme zeleninu. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Vmícháme sýr, hořčici a necháme pomalu probublávat asi 15 minut.

    3

Rýži, která se nám mezitím uvařila, scedíme a ochutíme kari kořením a sójovou omáčkou. Krůtí maso se zeleninou poté podáváme s rýží. 

Plněné krůtí plátky

Dietní a jednoduché. Plátky krůtího masa , plněné sýrem ricotta s rukolou.

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 plátky krůtích prsou á 180 g
  • 0.5 lžičky soli
  • 200 ml bílého suchého vína
  • 1 ks oloupaný pomeranč - volitelné
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 2 snítky nakrájené zelené petrželky
  • Na náplň
  • 6 lístků rukoly
  • 100 g sýra ricotta

Postup přípravy

  1. Oloupaný pomeranč nakrájejte na plátky.
  2. V misce smíchejte sýr a drobně nakrájenou rukolu. Podle chuti osolte
  3. Plátky masa naklepejte a osolte je.
  4. Na každý plátek masa dejte trochu sýra s rukolou , maso srolujte tak ,aby nevytekla náplň a maso sepněte párátky .
  5. V pánvi na rozehřátém oleji s máslem maso ze všech stran opečte .
  6. Přidejte víno a maso duste doměkka.
  7. Ke konci dušení přidejte k masu tenké plátky pomeranče , ale maso chutná skvěle i bez pomeranče. Takto připravené maso podávají v Itálii .
  8. Před podáváním můžete maso posypat nakrájenou petrželkou.

Kuřecí prsa v zelenině

Super jídlo z jedné pánve , které si můžete přizpůsobit dle vaši chuti . Záleží , jakou zeleninu máte rádi .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 ks kuřecích prsou - á 150-180 g
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1.5 lžičky sušeného oregana
  • 1.5 lžičky sušené bazalky
  • 0.5 lžičky soli
  • 4 špetky mletého pepře
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks malá cuketa ,žlutá, nebo zelená - nakrájená na plátky
  • 250 g cherry rajčat
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • 150 ml suchého bílého vína nemusí být
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 2 plátky citronu

Postup přípravy

  1. Kuřecí maso osolte , opepřete , posypte bylinkami a zvolna ho opečte doměkka ve větší pánvi na oleji s máslem .
  2. Měkké kuřecí maso vyjměte z pánve a dejte ho stranou.
  3. Na stejnou pánev přidejte nakrájenou cuketu, překrojená rajčata a oloupaný , na plátky nakrájený česnek. Zeleninu jemně osolte a restujte za stálého míchání 5 minut .
  4. Přidejte víno ,vývar , plátky citronu , přisypte špenát a nechte ho zavadnout .
  5. K zelenině vložte kuřecí maso a nechte ho prohřát . Podávejte nejlépe s rýží .

Pikantní krůtí prsa

Vyzkoušejte pikantní variantu přípravy krůtích prsou . Základem je nechat maso co nejdéle marinovat .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 700 g krůtích prsou vcelku
  • 0.5 lžičky soli
  • Na marinádu
  • 1 ks chilli paprička - bez semínek, nakrájená na nudličky
  • 250 ml kokosového mléka
  • 4 lžíce limetkové šťávy
  • 10 lžic kvalitního oleje

Postup přípravy

  1. V mělké míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, přidejte krůtí prsa , dobře promíchejte, přikryjte a nechte marinovat alespoň 3 hodiny, nejlépe pak přes noc.
  2. Zroubu předehřejte na 190 ° C .
  3. Maso vyndejte z marinády , osolte ho a vytvarujte váleček,který ovažte potravinářským provázkem.
  4. Maso položte do zapékací misky, přidejte marinádu , přikryjte a pečte v předehřáté troubě doměkka.
  5. Před podáváním maso nakrájejte na plátky.
  6. Podávejte s dušenou zeleninou.

Krůtí steaky s brambůrkami.

750 g malých brambor

3 lžíce oleje

sůl, pepř

4 plátky krůtích prsou

2 stroužky česneku nasekané najemno

250 ml slepičího bujonu

šťáva z 1 citronu

hrst nasekané čerstvé petrželky a směs salátových listů.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Umyté a osušené brambory ve slupce zakápneme 2 lžícemi oleje ,osolte, opepřete, promíchejte a pečte 30 minut.

Ve velké pánvi rozehřejte zbylou lžíci oleje .Maso osolte a opepřete a opečte ho z každé strany do měkka. Maso odložte stranou na teplé místo. Do pánve vhoďte česnek, chvilku opékejte ,zalijte vývarem a citronovou šťávou a nechte 3- 4 minuty zvolna probublávat. Pak do pánve vraťte maso a v míchejte petrželku. Podávejte s dozlatova upečenými bramborami a salátovými listy.

Kuřecí játra s rajčaty a cibulí

Když potřebujete připravit rychlou večeři,nebo oběd.

Ingredience na 4 porce 

  • K podávání
  • 3 ks větší rajčata
  • 1 ks červená cibule
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 2 špetky soli
  • 2 špetky mletého pepře
  • 0.5 lžičky moučkového cukru
  • K přípravě
  • 3 plátky anglické slaniny
  • 1 lžíce oleje
  • 600 g kuřecích jater
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 4 špetky soli
  • 3 špetky mletého pepře
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 0.5 lžičky kukuřičného škrobu
  • Na ozdobu
  • 1 snítka zelené petrželky

Postup přípravy

  1. Rajčata nakrájejte a dejte je do misky.
  2. Přidejte oloupanou , na tenké plátky nakrájenou cibuli , lžíci octa balsamico , 2 špetky soli , 2 špetky mletého pepře , 0.5 lžičky cukru a vše promíchejte.
  3. Kuřecí játra podle potřeby nakrájejte .
  4. Ve velké pánvi orestujte na lžíci oleje na nudličky nakrájenou anglickou slaninu .
  5. Ke slanině přidejte kuřecí játra , tymián a duste , až jsou játra měkká.
  6. Ve vývaru rozmíchejte kukuřičný škrob , vývar nalijte k měkkým játrům a ještě 5 minut duste .
  7. Dochuťte solí, pepřem a vše ještě 2-3 minuty míchejte.
  8. Podávejte s připravenými rajčaty , ozdobené petrželkou .

Kuřecí maso se zeleninou

Kuřecí prsa získají touto úpravou šmrnc a výraznou chuť .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 ks kuřecí prsní řízky á 180 g
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks velká , červená paprika
  • 1 ks cuketa
  • 1 ks malá brokolice
  • 4 lžíce oleje
  • 3 plátky másla
  • 1 lžička soli
  • 4 lžíce sladké chilli omáčky
  • 2 snítky nasekané petržele
  • 5 lístků šalvěje
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 150 ml vody
  • Na vymazání
  • 1 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na klínky.
  2. Papriku nakrájejte na stejně velké kousky.
  3. Cuketu nakrájejte na plátky .
  4. Brokolici rozdělte na malé růžičky.
  5. Zeleninu nasypte do vymazaného pekáčku , nebo zapékací misky , zeleninu osolte a promíchejte .
  6. Každý kuřecí plátek překrojte na polovinu , maso osolte a opečte ho v pánvi na rozehřátém oleji .
  7. Opečené maso přidejte k zelenině , přidejte bylinky , chilli omáčku , přibližně 150 ml vody , plátky másla a přikryté duste v troubě předehřáté na 190 °C 45 minut , nebo až je maso měkké.

Kuřecí játra zabalená v anglické slanině na grilu.

SUROVINY (4 PORCE)

  • kuřecí játra

  • slanina

  • cibule

  • 2 rajčata

  • petrželka

  • olivový olej

  • sůl

  • pepř

POSTUP

  1. Kuřecí játra osolte a opepřete. Každý kousek jater zabalte do slaniny a napíchněte na špejli, kterou jste nechali přes noc namočit.

  2. Cibuli rozkrojte na čtvrtky, oloupejte a napíchněte na špejli spolu s játry.

  3. Špízy vložte na gril a opečte z obou stran.

  4. Mezitím na dno mísy nasypejte nasekanou petrželku, nakrájená rajčátka a pokapejte olivovým olejem. Osolte a opepřete. Hotové špízy přendejte do mísy a lehce obalte ve směsi s petrželkou. Můžete podávat.

Kuřecí čtvrtky pečené s bramborami

Připravte si šťavnaté , pečené kuřecí čtvrtky s křupavou kůrkou , s bramborami a karotkou , připravené v jednom pekáčku .

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 4 ks kuřecí čtvrtky
  • 1.2 kg malých ,nových brambor
  • 3 ks karotky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • Na přeliv
  • 300 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamico
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 0.5 lžičky soli

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 190 °C .
  2. Brambory důkladně omyjte vodou a překrojte je.
  3. Oloupanou karotku nakrájejte na plátky. Zeleninu nasypte do pekáčku,nebo zapékací misky.
  4. V pekáčku,nebo zapékací misce promíchejte brambory a karotku se 2 lžícemi olivového oleje a 2 špetkami soli.
  5. Na brambory s mrkví položte kuřecí čtvrtky .
  6. V malé misce smíchejte všechny ingredience na přeliv a směsí přelijte brambory s mrkví a kuřecím masem .
  7. Pečte v předehřáté troubě doměkka.
  8. Kuřecí maso během pečení alespoň 2 x otočte a přelijte šťávou .

Kuřecí čína s cuketou

Máte rádi čínu a zároveň potřebujete spotřebovat cukety? Pak není nic jednoduššího, než uvařit cuketovou čínu. Podávejte ji s jasmínovou rýží, která je pro tento typ pokrmu ideální.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 3 kuřecí prsa
  • 2 cibule
  • 1/2 pórku
  • 3 stroužky česneku
  • 150 g žampionů
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 5 lžic oleje
  • 2 lžičky solamylu
  • sušený zázvor
  • kari koření
  • sůl
  • pepř

Postup:

Maso nakrájejte na nudličky a promíchejte se solamylem, kari kořením, sušeným zázvorem, 1 lžící oleje a 1 lžící sojové omáčky. Žampiony nakrájejte na tenké plátky, osolte, opepřete a poduste na 1 lžíci oleje. Cukety a pórek pokrájejte na tenké nudličky, cibuli najemno.

Na 3 lžících oleje zlehka orestujte cibuli, přidejte nakrájenou zeleninu a za občasného míchání ji opékejte. Mezitím si na jiné pánvi zprudka opečte maso, které zalijte zbývající sojovou omáčkou. K měkkému masu přidejte hotové žampiony, na nudličky nakrájenou zeleninu a prolisovaný česnek. Dochuťte solí a ještě pár minut zprudka restujte.

Cuketové špízy

Tyto jednoduché špízy mezi zdravými a rychlými recepty z cukety rozhodně nesmí chybět. Můžete je podávat jen tak, nebo například k vašemu oblíbenému zeleninovému salátu.

Ingredience:

  • 3 střední cukety
  • 3 kuřecí prsa
  • lžíce balsamica
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžička sušené bazalky
  • sůl

Postup:

Nejprve si připravte marinádu na maso. Smíchejte balsamico, olivový olej, nadrcený česnek, hořčici, sůl a koření. Marinovat budete jak kuřecí prsa, tak cuketu, proto si obě ingredience nakrájejte na menší kousky. Cuketu a maso marinujte v uzavíratelných nádobách asi půl hodiny.

Troubu nastavte na režim gril a předehřejte na 200 °C. Na grilovací jehly střídavě napichujte maso a cukety a dejte je grilovat na přibližně 6-8 minut z každé strany.

Králík na kedlubnovém zelí

INGREDIENCE

  • 4 králičí stehna nebo celý králík

  • 4 kedlubny

  • 2 větší cibule

  • 4 stroužky česneku

  • sůl, pepř

  • bobkový list

  • celý pepř

  • celé nové koření

  • jalovec

  • máslo

  • brambory jako příloha

POSTUP:

  • Omytá stehna osolte a opepřete.

  • Oloupané kedlubny nastrouhejte nahrubo a osolte.

  • Na dno pekáče rozložte pár plátků másla, na ně na kolečka nakrájenou cibuli.

  • Přidejte zpracované kedlubny a dále koření a čepelí nože rozmáčknutý česnek.

  • Podlijte sklenicí vody.

  • Na kedlubny rozložte stehna a dejte je přiklopená péct na 50 minut při teplotě 200 °C.

  • Podle potřeby můžete ještě podlít.

  • Na závěr odklopte, na každé stehno položte plátek másla a nechte asi 15 minut dopéct, aby se na králíkovi udělala zlatavá kůrčička.

  • Podávejte s vařenými brambory.

Kuřecí kousky na zeleninovém salátu.

4 kuřecí prsní řízky

5 stroužků česneku

1 lžička soli

1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru

1 lžička římského kmínu

1 lžička mletého koriandru

olej

Salát.

1/2 salátové okurky

3 rajčata

1 žlutá paprika

1/2 cibule

hrst čerstvého koriandru když nemáš nemusí být

1 lžíce olivového oleje

šťáva z 1 citronu

sůl,pepř

Maso nakrájíme na větší kousky.V misce smícháme prolisovaný česnek, sůl, strouhaný zázvor,kmín,koriandr a takto připravenou směs vetřeme do masa.Na oleji zprudka maso osmahneme a udržujeme v teple.Mezitím si připravíme salát.Všechnu zeleninu pokrájíme na kostičky,cibuli a koriandr najemno posekáme.Olej prošleháme s citronovou šťávou ,solí a pepřem.Vše promícháme a podáváme s kousky masa.


Luxusní lehký oběd Marinované krůtí maso s brokolicí 

Ingredience:

krůtí maso nebo tofu 

1 lžíce sójové omáčky 

2 lžičky třtinového cukru 

 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru 

brokolice

 1 lžička semínek (slunečnicové, sezam..)

Maso nakrájíme na kostky, dáme do misky a smícháme se sójovou omáčkou, třtinovým cukrem, nastrouhaným zázvorem a necháme marinovat 10 minut Mezitím se uvaří brokolice. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci olivového nebo kokosového oleje a přidáme namarinované maso a orestujte Na talíři posypte semínky Dobrou chuť   

 KUŘECÍ NUDLIČKY SE ZELENINOU

Ingredience

PRO 2 porce

  • kuřecí prsa: 200 g

  • čerstvá zelenina (brokolice,cibule, cuketa, paprika...): 150 g

  • olivový olej: 1 PL

  • kuřecí vývar: 100 ml

  • kukuřičný škrob: 1 PL

  • česnek - stroužky: 2 ks

  • sójová omáčka

  • sůl

  • pepř

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, osolíme a opepříme. Zprudka maso osmažíme na oleji, přidáme nakrájenou zeleninu a asi 5 minut restujeme. Zakápneme sójovou omáčkou. Kuřecí vývar promícháme se škrobem. Do pánve přidáme nasekaný česnek, restujeme asi 1 minutu a vlijeme vývar. Přivedeme směs k varu a necháme ještě 5 minut probublávat.

Kuřecí nudličky se zeleninou podáváme s dušenou rýží. 

Kuřecí nudličky s fazolemi

Ingredience (4 porce)

600 g kuřecích prsou
1 plechovka sterilovaných fazolí
200 g pasírovaných rajčat
100 g sterilované kukuřice
2 velké sladké papriky
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl, pepř

Postup

    1

Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, které osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme maso a restujeme asi 6 až 8 minut dozlatova.

    2

Papriku očistíme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme.

    3

K masu přidáme papriku a krátce orestujeme. Vmícháme rajčata, fazole, kukuřici a společně krátce povaříme.

Kuřecí plátek s kuskusem

Ingredience (4 porce)

600 g kuřecí prsní řízky
400 g cherry rajčat
150 g kuskusu
2 hrsti čerstvých bylinek
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce másla
1 lžíce limetkové šťávy
sůl, pepř

Postup

    1

Rajčata očistíme a nakrájíme na menší kousky. Kuskus dáme do mísy a zalijeme zhruba dvojnásobným množstvím vody. Přidáme rajčata, olivový olej, zamícháme a necháme nabobtnat.

    2

Kuřecí prsa očistíme, mírně naklepeme a dochutíme solí a pepřem. V pánvi rozehřejeme máslo a kuřecí plátky na něm opečeme z obou stran dozlatova (dohromady asi 10 minut).

    3

Kuskus promícháme a dochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem. Podáváme společně s kuřecími plátky.

Jogurtový kuskus salát s kokosovým kuřetem

Grilované kuřecí maso obalené v kokosu mě mile překvapilo svou úžasnou chutí a doplnila jsem ho ještě osvěžujícím jogurtovým kuskusem. Ideální ochlazující letní pokrm!

Při horkých letních dnech je vhodné vybírat ochlazující potraviny, mezi které se řadí čerstvá zelenina, kuskus, mléčné výrobky nebo čerstvé bylinky. Zeleninový kuskus salát s jogurtovým dresinkem je proto ideální letní volbou. Bílý jogurt je výborným zdravým dresinkem do zeleninových salátů nebo jako dip ke grilovanému masu. Dodá nám bílkoviny a bakterie mléčného kvašení pro lepší zažívání. Bílé jogurty vybírejte do 3 % tuku a přidejte bazalku, kopr, mátu nebo koriandr pro ještě větší chladící účinek. Kuřecí nebo krůtí maso zkuste obalit v kokosu, který má rovněž chladivé účinky a osvěžující chuť. Místo klasického trojobalu používám jen marinádu z bílého jogurtu, oleje a česneku a obalím kuřecí kousky ve strouhaném kokosu, které pak opeču či ogriluji. Takto můžete obalovat marinované kuře i v sezamovém semínku nebo kukuřičné strouhance. Jogurt maso zvláční a nemusíte již používat strouhanka, vejce ani mouku.

Jogurtový kuskus salát s kokosovým kuřetem

SUROVINY na 2 porce:

kuskus celozrnný nebo bezlepkový kukuřičný (čočkový, apod) syrový 160 g

kuřecí/krůtí prsa bez kůže 200g

olej 1-2 lžíce (řepkový, olivový)

jogurt bílý do 3 % tuku 300 g

syrová zelenina dle chuti (rajčata, papriky, okurka, řapíkatý celer, apod)

špetka soli a pepře

čerstvé bylinky dle chuti (máta, bazalka, koriandr, kopr)

šťáva z citrónu 2 lžíce

strouhaný kokos na obalení cca 30 g

POSTUP:

Připravíme si marinádu na maso z poloviny bílého jogurtu, soli, pepře a citrónové šťávy. Maso nakrájíme na kousky, naložíme do marinády a dáme marinovat do lednice alespoň na hodinu. Mezitím si připravíme kuskus dle návodu a necháme ho vychladnout. Pokrájíme si čerstvou zeleninu na drobnější kousky a smícháme s vychladlým kuskusem, druhou polovinou jogurtu a čerstvými bylinkami. Dochutím solí, pepřem a citrónovou šťávou. Marinované maso obalíme ve strouhaném kokosu, napícháme na dřevěnou navlhčenou špejli a opečeme na lžíci oleje na pánvi nebo dáme grilovat.

BAMBORÁBRKY S KRŮTÍM MASEM

•250g syrových brambor (nastrouhat a vymačkat vodu)

• 1 vejce, celozrnná mouka na zasypání a dosažení správné konzistence (cca 1 lžíce)

•2 stroužky česneku, sůl, pepř, oregano dle chuti

Na směs:

•80g krůtích prsou na kousky

•50g cibule

•100g papriky

•20g mrkvičky

Nebo jiná směs zeleniny dle sebe.

Vše spolu orestovat na lžičce řepkového oleje. Poté podlít troškou vody, přidat lžičku kečupu, hořčice, sojovky, koření dle chuti (nezapočítává se).

Pokud je směs tekutá, zaprášit troškou celozrnné mouky.

Bramboráky opékáme do zlatova na pečícím papíru v troubě nebo na nepřilnavé pánvi na sucho.

Na večeři bych udělala bramboráků polovinu a dala více masové směsi.

Kuřecí kousky s barevnou paprikou

Přestože je tohle jídlo báječné čerstvě uvařené, druhý den, když se chutě dobře uleží, je ještě lepší.

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 8 ks kuřecích kousků - horní stehna
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička soli
  • 0.5 lžičky mletého černého pepře
  • 1.5 lžičky mleté uzené papriky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 ks červená cibule
  • 1 ks žlutá paprika
  • 2 ks červené papriky
  • 1 hrnek nakrájené zelené petrželky

Postup přípravy

  1. Prolisovaný česnek smíchejte se solí,pepřem,fenyklem ,uzenou paprikou a olivovým olejem.
  2. Směsí potřete kuřecí kousky.
  3. Maso uložte do pekáčku , přidejte na klínky nakrájenou cibuli, na větší kousky nakrájenou papriku ,podlijte malým množstvím vody a přikryté pečte v troubě předehřáté na 190°C 45 minut.
  4. Maso odkryjte , posypte petrželkou a dopečte doměkka.

 

DOMÁCÍ HAMBURGER

KUŘECÍ HAMBURGER (4 porce)

Na burger:

•400g kuřecího mletého masa

•1 vejce

•lžíce jemných ovesných vloček

•šťáva z půlky citrónu

•kůra z půlky citrónu

•lžička hořčice

•čerstve mletý pepř, troška soli

•menší hrst nasekané pažitky (nebo jiných bylinek) - nemusí být

•lžíce studené vody

V míse vyšleháme vejce, přidáme vločky, bylinky, kůru a šťávu z citrónu, hořčici, lžíci studené vody, mleté maso, sůl a pepř.

Ze směsi tvarujeme 4 stejně velké placky, které dáme na plech vystlaný pečícím papírem. Zatím péct nedávejte, to uděláte až spolu s bulkami.

Na bulky:

•300g bílého jogurtu

•300-350g celozrnné mouky (dala jsem špaldovou, ale rozumí si i půl na půl s žitnou)

•2 lžičky prášku do pečiva

• 1 lžíce oleje

•sůl

•bylinky a semínka dle chuti (nemusí být, ale dodají skvělou chuť navíc).

V misce smícháme olej a jogurt do hladké konzistence. Přidáme mouku a prášek do pečiva, sůl, bylinky, semínka. Vypracujeme lehce lepivé těsto. Z těsta vytvarujeme 4 podobně velké bulky. Vršek bulek rozřízneme do kříže cca 2mm hluboko a potřeme rozkvedlaným vajíčkem (tento krok můžete udělat ještě před burgery a zbytek vejce použít potom do nich).

Bulky poklademe na plech a pečeme spolu s masem v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 35-45 minut.

Na dip:

•lžíce hustého bílého jogurtu (Skyr/Milko...)

•lžička hořčice

•troška citronové šťávy

•kapka kvalitního olivového oleje

•sekané bylinky

•sůl, pepř

Na plnění burgerů:

•polníček/rukola/směs salátů

•plátky rajčat

•plátkový sýr se sníženým obsahem tuku

No a potom už si hrajete. Bulku rozříznout (nebojte se to udělat za tepla), potřít dipem, dát maso, rajče, salát, přiklopit a pak už jenom poslouchat, jak úžasné jídlo jste vytvořili 

Pečená česneková kuřecí čtvrtka a dušené fazolky s baby karotkou

SUROVINY

Maso:

4 ks kuřecí čtvrtky

3 stroužky česneku (prolisovat)

1 lžička mleté sladké papriky

1/2 lžičky mleté pálivé papriky

1/2 lžičky drceného kmínu

cca 100 ml vody

sůl

olej

Dušená zelenina:

30 g másla

1/2 sáčku mražené baby karotky

1/2 sáčku mražených fazolových lusků

sůl

1/2 lžičky sušeného česneku

1 lžíce strouhaného parmazánu, bylinky dle chuti (já dávám provensálské)

POSTUP PŘÍPRAVY

  1. Maso ze všech stran osolíme, potřeme česnekem, posypeme mletou paprikou, pokapeme olejem a vše do masa důkladně vetřeme. Uložíme přes noc do lednice.

  2. Druhý den naskládáme do pekáče kůži navrch, posypeme drceným kmínem, podlijeme vodou a pečeme v uzavřeném pekáči asi 45 minut na 200 stupňů. Během pečení poléváme výpekem, neotáčíme. Poté odkryjeme a dopečeme do barvy.

  3. Nakonec do pekáčku přilijeme trochu vařící vody, abychom z výpeku získali dobrou šťávu. Vodu přiléváme mimo maso.

  4. V hrnci roztopíme máslo, přisypeme zeleninu, sůl, a sušený česnek a dusíme do poloměkka. V případě potřeby přilijeme vodu, dochutíme bylinkami a sýrem a promícháme.

krůtí kuličky s mozzarellou

Nevím jak u vás, ale u nás jsou masové kuličky oblíbené jídlo. Skvěle se hodí k těstovinám a v lednici klidně vydrží několik dnů. Navíc se dají připravit opravdu dietně a tyhle, s mozzarellou uvnitř, skrývají překvapení, které zachutná.

Co budeme potřebovat?

  • 200g krůtích prsou

  • 1 vejce

  • 2 balíčky mozzarelly

  • sůl

  • pepř

  • bazalka

  • strouhanku na zahuštění

Jak na to?

Krůtí maso si rozdělíme na třetiny. 2/3 masa nameleme na hrubo a zbytek pak na jemnější směs, která nám kuličky hezky spojí. Bazalku nasekáme na menší kousky a společně s kořením přidáme k masu. Přidáme vejce a podle řídkosti směsi přidáme strouhanku.

Maso ale klidně může zůstat řidší, během tepelné přípravy se maso vysuší, jediné čemu by to mohlo vadit, je že se budou hůř dělat kuličky.

Ty ale připravíme vcelku snadno s pomocí studené vody. Mozzarellu si nakrájíme na malé kousky, obalíme masem a rukama namočenýma ve studené vodě, snadno vytvarujeme malé kuličky. Ty klademe na pečící papír a pečeme v troubě na 220 °C cca půl hodiny, jakmile budou mít hezky červenou barvu.

 Taky rádi zkoušíte nové kombinace chutí? Pak zkuste recept na mexickou klasiku v moravském podání. Celozrnná tortilla zabalená a opečená jako burrito s kuřecím masem, tvarůžky a zeleninou je skvělou fitness svačinou do ruky, která je hotová za pár minut a je ideální i na cesty. Dovnitř samozřejmě můžete dát libovolnou náplň podle svojí chuti. Burrito znamená ve španělštině oslík, protože svým tvarem připomíná balíky převážené na oslím hřbetě.

1 celozrnná tortilla (Crusti Croc Lidl - 62 g)

80 g kuřecích prs nebo stehen

25 g tvarůžků nebo jiného nízkotučného sýra

50 g zeleniny (např. špenát, paprika, rajčata, cherry rajčata, salátová okurka, kukuřice)

mletá paprika

sůl

pepř

řepkový olej ve spreji na vystříkání pánve (2 ml)

Kuřecí maso očistěte od tuku, osolte, opaprikujte, můžete trošku opepřit a opečte z obou stran na pánvi vystříkané troškou řepkového oleje ve spreji.

Zeleninu umyjte a nakrájejte nadrobno (kromě salátu).

Hotové maso a tvarůžek nakrájejte na menší části.

Tortillu dejte nahřát do mikrovlnné trouby cca na 10 sekund, aby změkla, ale neztvrdla.

Na tortillu naskládejte špenát nebo jiný salát a pak všechny ostatní ingredience. Pokud vám nezáleží na výsledné mozaice, tak spíš doporučuju všechny ingredience smíchat

Pak tortillu zabalte - přehněte boky směrem do středu a zamotejte. Pořádně utahujte. 

Tortillu dejte ideálně do kontaktního grilu nebo na grilovací pánvičku a opečte ji z obou stran dozlatova.

 Zdravé kuře se zeleninou

Ingredience

kuře 1 ks

koření na kuře

fazolky a baby mrkev

Kuře naporcujeme a klasicky upečeme, jak jsme zvyklí.

Zeleninu podusíme do měkka, mírně osolíme.

A podáváme.

Je to jednoduché a lehké, takto s fazolkami jsme měli i rybí filé, také jsme si pochutnali.

Španělská kuřecí pánev

Olé! Ochutnejte v mrazivém  počasí jídlo s nádechem španělských chutí. Kombinace paprik a oliv je pro naše končiny nezvyklá a přenese vás na slunné pláže španělského pobřeží. A kdo by nechtěl v zimě zahřát a vnést alespoň do svého jídelníčku trochu sluníčka a hřejivého tepla. Lahodnou španělskou pochoutku vykouzlíte za 50 minut.

Suroviny pro 4 porce:

  • Rostlinný olej
  • 1 velká cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku rozetřené či nasekané najemno
  • 1 červená paprika nakrájená na tenké plátky
  • 1 žlutá paprika nakrájená na tenké plátky
  • 175 g hub nakrájených na plátky
  • 640 g kuřecích prsou nakrájených na plátky
  • 1 polévková lžíce papriky
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • Několik větviček tymiánu
  • 2 malé cukety nakrájené na silnější plátky
  • 8 černých oliv
  • 260 g brambor oloupaných a nakrájených na velké kousky
  • Nať z petržele nadrobno nasekaná
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

Velkou pánev lehce postříkejte olejem a rozpalte na střední výkon. Nakrájenou cibuli, česnek a papriky za občasného míchání restujte 6-8 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte houby a maso a restujte dalších 5 minut, dvakrát nebo třikrát maso otočte, dokud nebude opečené dohněda. Poté přimíchejte vývar a rajčata, rajčatový protlak a tymián.

Přiveďte vše k varu a přimíchejte cukety. Vařte 30 minut nebo dokud není kuře důkladně propečené a omáčka nezhoustne. Nakonec přidejte olivy a většinu petrželky, dochuťte solí a pepřem.

Kuřecí pánev se zeleninou podávejte s vařenými brambory posypanými zbývající petrželkou.

Kuřecí karbanátky z trouby

Kuřecí karbanátky pečené v troubě jsou lehčí alternativou karbanátků smažených v pánvi na oleji.

Ingredience na 4 porce 

  • K přípravě
  • 650 g mletého kuřecího masa
  • 3 plátky toustového chleba
  • 100 ml mléka
  • 2 ks vajec - rozšlehaná
  • 0.5 lžičky mleté kurkumy
  • 0.5 hrnku petrželky - nasekané
  • 1 ks  lahůdkové cibulky - nakrájená
  • 4 špetky soli
  • 2 špetky mletého černého pepře
  • Na potření
  • 4 lžíce oleje

Postup přípravy

  1. Toustový chléb zalijte mlékem.
  2. Maso si nechte nahrubo umlít u dobrého řezníka, pokud nemáte tu možnost, umelte si maso nahrubo doma v robotu.
  3. Maso dejte do misky, přidejte vymačkaný chléb, rozšlehaná vejce, mletou kurkumu, nasekanou petrželku a nakrájenou cibulku.
  4. Směs osolte, opepřete a dobře promíchejte.
  5. Ze směsi tvarujte nízké karbanátky, které pokládejte na plech vyložený pečícím papírem.
  6. Karbanátky potřete olejem, přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 45-50 minut.
  7. Karbanátky můžete podávat se zakysanou smetanou, ochucenou například pažitkou.

 Kuřecí kousky v pikantní omáčce

Ingredience na 4 porce

  • K přípravě

  • 500 g kuřecích prsou - můžou být i krůtí

  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

  • 3 špetky soli

  • 4 lžíce oleje

  • Na omáčku

  • 4 stroužky česneku - nakrájený na plátky

  • 2 ks lahůdkové cibulky s natí

  • 200 ml ananasové šťávy

  • 2 lžíce sladké chilli omáčky - podle chuti méně

  • 2 lžíce bílého vinného octa

  • 2 špetky soli

Postup přípravy

  1. Cibuli s natí nakrájejte na plátky.

  2. Kuřecí maso nakrájejte na malé kousky a obalte je v kukuřičném škrobu.

  3. Na rozehřátém oleji maso ze všech stran orestujte.

  4. Přidejte česnek, polovinu nakrájené cibule, osolte a vše přibližně 3 minuty míchejte.

  5. Vmíchejte ananasovou šťávu, sladkou chilli omáčku, bílý ocet a duste, až je maso měkké. Podle potřeby dochuťte solí.

  6. Před podáváním posypte maso zbývající cibulkou.

Krůtí pánev ze zeleninou

Ingredience (4 porce)

500 g krůtích prsou

0.5 svazku zelené cibulky

0.5 hlávky čínského zelí

2 barevné papriky (oranžová, červená nebo zelená)

200 g rýže

150 ml zeleninového vývaru

2 lžíce oleje

3 lžíce sójové omáčky

3 lžíce čerstvého krémového sýra

3 lžičky hořčice

1 lžička kari koření

sůl, pepř

Postup

    1

Nejprve si dáme vařit rýži podle instrukcí na obalu. Papriky, cibulku a zelí očistíme a zbavíme jádřinců, popřípadě tuhého košťálu. Papriky nakrájíme na proužky, cibulku na tenké plátky a zelí nakrouháme na nudličky. Krůtí prsa nakrájíme na delší nudličky.

    2

Ve větší pánvi rozehřejeme olej a opečeme v něm krůtí prsa dozlatova. Osolíme, opepříme a přidáme zeleninu. Krátce podusíme a zalijeme vývarem. Vmícháme sýr, hořčici a necháme pomalu probublávat asi 15 minut.

    3

Rýži, která se nám mezitím uvařila, scedíme a ochutíme kari kořením a sójovou omáčkou. Krůtí maso se zeleninou poté podáváme s rýží.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky